Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Calafell ha regulat l'obertura de clubs cannàbics.

Calafell aconsegueix regular, a la segona, l'obertura de clubs cannàbics

S'estableix una moratòria d'un any mentre es prepara el nou Pla Especial

Calafell ha regulat l'obertura de clubs cannàbics.
Calafell ha regulat l'obertura de clubs cannàbics. | Ajuntament de Calafell

 

A la segona ha anat la vençuda. L'Ajuntament de Calafell ha aprovat, al ple celebrat aquest dilluns 1 d'abril, el Pla Especial Urbanístic amb el qual es vol regular l'obertura de clubs i associacions cannàbiques al municipi. Ha calgut que passessin tres anys perquè l'equip de govern tornés a presentar la proposta, que l'abril del 2016 no va aconseguir la majoria suficient per tirar endavant. Aquest cop, tots els partits, excepte la CUP, hi han donat suport.

El perquè d'un resultat i l'altre no té més explicació que el fet que en aquests tres anys l'assumpte havia quedat estancat. Si fa tres anys diversos partits (com el PDeCAT o ERC) es van abstenir perquè van criticar que el pla s'havia fet de forma precipitada, aquest cop hi han donat el vot a favor, argumentant «que alguna cosa cal fer» amb aquests locals, en paraules de Rafel Solé, del PDeCAT. El fet que la Generalitat no impulsés una llei pròpia per regular aquesta activitat —com s'esperava— també hi ha influït.

Límits d'ubicació i d'horari

El Pla Especial Urbanístic que ara s'elaborarà estableix una sèrie de característiques perquè puguin obrir locals que facin aquesta activitat. Així, no es podran obrir a menys de 300 metres de qualsevol equipament públic, com ara escoles, centres culturals o centres de salut, o de qualsevol terreny o solar que estigui qualificat per acollir aquests equipaments, encara que no s'hagin començat a construir. La distància mínima entre locals cannàbics serà de 500 metres, i no se'n podran obrir a llocs on està prohibit fumar, com ara centres comercials o instal·lacions esportives privades.

La normativa també regula les condicions de seguretat, salubritat i higiene que han de tenir aquests espais, i estableix una limitació horària, amb el qual només poden funcionar vuit hores al dia. Les llicències que es donin per a fer aquesta activitat seran per un període cinc anys. A partir d'ara, s'estableix una moratòria d'un any, durant el qual no es donaran llicències per aquesta activitat, mentre es tramita el pla especial. 

Sis nous clubs han obert els últims tres anys

Des de l'equip de govern han reiterat la necessitat de regular aquesta activitat, apuntant que durant els últims tres anys —des que es va tombar l'anterior proposta— s'han obert «mitja dotzena de clubs cannàbics» i s'han produït «queixes del veïnat, però no s'hi ha pogut fer res». L'únic partit que ha mostrat la seva oposició de nou al pla ha estat la CUP de Calafell, que creu que «és una prohibició de facto d'aquesta activitat», segons ha expressat Ivan Montejo. També han retret la manca de consens per elaborar el pla.

Va ser l'anterior govern de CiU i el PP el que va establir la primera moratòria d'un any el novembre del 2014 per regular aquests locals, però la normativa no es va poder fer abans de les eleccions municipals del 2015. El nou govern de PSC, PP i UAM va elaborar un pla especial a correcuita quan va entrar, però aquest va ser tombat per l'oposició. Un any després es va produir una explosió en un edifici de Segur que va deixar dues persones ferides. El fet que tinguessin llicència per obrir un club de cànnabis va fer que el tema tornés a agafar rellevància. Ara, a dos mesos d'acabar el mandat, s'ha aconseguit aprovar el pla especial.