Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La zona de Calafell en la qual s'ha fet una de les proves pilot de regeneració natural.

Calafell començarà el projecte de regeneració de les platges abans d'acabar aquest any

L'actuació té un cost de 300.000 euros, que aportarà íntegrament el Servei de Costes de l'Estat

La zona de Calafell en la qual s'ha fet una de les proves pilot de regeneració natural.
La zona de Calafell en la qual s'ha fet una de les proves pilot de regeneració natural. | Ajuntament de Calafell

 

Calafell ja té els diners per dur a terme el projecte de regeneració de les platges del municipi. L'Ajuntament ha informat aquest dilluns 29 de juliol que el Servei de Costes de l'Estat aportarà el 100% del finançament del projecte, que té un cost de 308.000 euros. Són diners que provindran del fons que Costes té per lluitar contra el canvi climàtic. La previsió és que el projecte de regeneració es pugui començar a fer abans d'acabar aquest 2019.

L'actuació es farà entre la zona de l'Estany i el límit del municipi amb Cunit, i l'objectiu és que la iniciativa ajudi a retenir la sorra i compensar els efectes dels temporals, després que els últims anys s'hagin produït diversos episodis de pèrdua de sorra en llocs com el Mas Mel. Alhora, també servirà per enriquir la diversitat biològica de la franja litoral, tant en flora com en fauna.

Petites dunes per retenir la sorra

El projecte consisteix a afavorir l'aparició de petites dunes on es pugui acumular la sorra de manera natural, com passava als antics madalers. L'Ajuntament de Calafell ha fet els últims mesos dues proves pilot en dos espais de les platges, per veure quin era el millor sistema per retenir la sorra. El que ha donat més bon resultat és el que ha consistit a acumular restes de vegetació marina, amb el qual el projecte de regeneració es basarà en aquesta fórmula.

Des del consistori destaquen que la renaturalització de les platges és un sistema que garanteix resultats a llarg termini, i amb un cost econòmic molt inferior a les aportacions de sorra que fa cada any l'Estat. També afegeixen que ja s'ha provat amb èxit en platges de municipis propers. L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha apuntat  que el sistema de dunes «ha de servir per protegir la platja dels temporals, com ja feien els madalers, i per esdevenir un reservori de sorra que permeti reposar-ne als punts que puguin quedar afectats pels temporals».