El servei de distribució d'aigua de Calafell.

Calafell recupera la gestió directa d'un altre servei: ara el de l'aigua i el clavegueram

El servei feia 25 anys que estava externalitzat

L'Ajuntament de Calafell segueix amb el seu procés de municipalitzar serveis que tenia externalitzats. Després de recuperar la gestió dels serveis de recollida de residus i de neteja viària, ara arriba el torn de l'aigua i el clavegueram.

És un dels processos més importants pel seu volum —sis milions d'euros— i el temps que fa que està externalitzat, 25 anys. La municipalització ha estat àmpliament avalada al ple d'aquest dijous 16 de desembre, amb dinou vots a favor i una abstenció.

«Gir radical al servei»

De fet, els grups municipals veuen aquest procés com una oportunitat per fer «un gir radical al servei», segons s'ha apuntat des del consistori. De fet, una de les possibilitats era impulsar una empresa mixta, com al Vendrell, però aquesta via s'ha descartat. Es farà, doncs, una municipalització completa del servei. 

Segons el consistori, s'ha pres aquesta decisió perquè el cost financer de les inversions que caldrà fer a la xarxa «serà, a llarg termini, més baix». «Controlant el servei al 100% guanyarem més proximitat als usuaris i evitarem estar lligats a les rigideses del contracte de concessió», ha apuntat Aron Marcos.

El regidor d'Ecologia Urbana ha afirmat que s'ha fet un treball «molt acurat». «Gestionar l'aigua és un servei essencialíssim i molt més complicat que recollir la brossa», ha afegit. Amb el canvi de gestió, el govern local preveu fer inversions per valor de setze milions d'euros per millorar la xarxa de distribució, que està «obsoleta».

Externalitzat des del 1997

El servei de l'aigua i el clavegueram estava externalitzat des de l'1 de gener del 1997. El concessionari era Agbar, que va absorbir el contracte original de la seva filial Sorea. L'Ajuntament subrogarà la quinzena de treballadors adscrits a la concessió, així com les instal·lacions i els equips.

Com que el servei no es pot aturar, el consistori ha aprovat donar continuïtat a l'actual contracte fins que es pugui fer el canvi. S'allargarà, així, més enllà del 31 de desembre, fins que pugui ser absorbit per l'empresa municipal CEMSSA.