Una persona sense llar a Calafell.

Calafell reforça l'atenció a persones sense llar davant l'episodi de fred intens

Se'ls ofereix allotjament en albergs i, en casos puntuals, en hotels

Catalunya es troba immersa des de fa dies en un episodi de fred intens que està deixant temperatures molt baixes fins i tot al litoral. Davant aquesta situació, els ajuntaments estan reforçant l'atenció a les persones que viuen al carrer, perquè tinguin un lloc on amagar-se del fred. 

És el cas de Calafell, on els Serveis Socials i la policia local han reforçat aquesta atenció a les persones sense llar. «Al municipi en tenim detectats ara mateix tres o quatre, dels quals només dos estan sempre aquí», explica l'alcalde, Ramon Ferré. És habitual que durant les setmanes de més fred, el consistori els ofereixi cada any un lloc on allotjar-se.

Reticents a acceptar l'oferiment

El problema és que molt no accepten aquesta ajuda i prefereixen seguir al carrer, encara que el termòmetre pugui baixar dels zero graus, com aquests dies. En moments com aquests, cal redoblar l'esforç per convèncer-los d'acceptar l'ajuda. «Nosaltres posem a disposició un alberg a Vilafranca, però alguns diuen que no volen marxar del municipi», afegeix Ferré.

Això és el que ha passat amb una dona que dorm habitualment en bancs al Parc del Vilarenc o al Parc de la Sínia. L'Ajuntament li ha ofert una habitació d'hotel durant aquests dies, per aconseguir que no dormi al carrer. La dona ha acabat acceptant l'oferiment i aquesta nit ja no ha dormit a la intempèrie.

Avís per possibles nevades en cotes d'entre 200 i 400 metres

Des del consistori afirmen que segueixen treballant per atendre «aquestes situacions de màxima urgència», però sobretot «buscant solucions duradores». Aquest dimarts, el Baix Penedès està inclòs a l'avís per possibles nevades en cotes d'entre 200 i 400 metres. Els gruixos podrien ser superiors a dos centímetres, raó per la qual s'ha demanat precaució en els desplaçaments,

La Creu Roja i Protecció Civil han activat aquests dies l'Operació Iglú, per atendre a les persones sense sostre. A la ciutat de Tarragona aquesta passada nit s'han acabat atenent onze persones. L'episodi de fred polar es preveu que s'allargui encara tota la setmana, com a mínim.