Alliberament de tortugues autòctones a l'Estany de Calafell.

Calafell reintrodueix tortugues autòctones a l'Estany

L'Ajuntament alerta del perill de les espècies invasores que s'alliberen al medi

L'Ajuntament de Calafell ha iniciat un projecte de recuperació de la tortuga de rierol al municipi. Aquesta espècie autòctona cada cop es veu més desplaçada per la tortuga d'orelles vermelles, que és la que molta gent té a casa. 

Aquesta setmana s'han alliberat quatre tortugues de rierol a l'Estany, que havien estat trobades en diferents punts del municipi. El centre de recuperació ambiental les ha anat recollint i comprovant que estiguessin sanes. Se'ls ha posat un xip per fer-ne un seguiment.

Controlar l'estat de l'espècie

L'objectiu és conèixer el nombre d'exemplars d'aquesta tortuga i l'estat en què es troba l'espècie a l'entorn local. L'investigador Daniel Fernández ha alertat que les tortugues d'orelles vermelles —o de Florida— acaben ocupant l'espai d'aquesta espècie autòctona.

«La gent les té a casa i quan se'n cansa les alliberen a qualsevol lloc, i això afecta l'espècia autòctona, perquè l'acaba desplaçant», explica Fernández. De la mateixa forma, afecta altres espècies dels espais naturals. La recuperació de la tortuga de rierol també serveix per controlar plagues com la dels mosquits.