Un equip informant de la normativa a una de les parades del mercat setmanal.

Calafell sancionarà les parades dels mercats setmanals que no recullin els residus

El consistori vol acabar amb la brutícia que queda els dies que es fa aquesta activitat

L'Ajuntament de Calafell vol acabar amb la brutícia que es genera els dies que hi ha mercat setmanal a Calafell i a Segur. Per això ha començat una companya contra l'incivisme que preveu donar informació als paradistes però també posar sancions a aquelles parades que no compleixin amb la normativa. L'objectiu és que els paradistes deixin tots els residus recollits de manera correcta quan acabin la seva activitat perquè els serveis de neteja els puguin recollir.

Mercats setmanals a Calafell i a Segur

Ara mateix, això no passa. De fet, una de les queixes habituals dels veïns d'aquestes zones té a veure amb la brutícia que queda en aquests carrers un cop acaba la jornada. A Calafell, el mercat setmanal se celebra els dimarts, al passeig de la Unió, mentre que a Segur el mercat es fa els divendres, al carrer del Baixador. El tinent d'alcalde de l'àrea d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament, Aaron Marcos, ha explicat que el consistori busca «posar ordre» en aquest assumpte, «informant tot el que calgui, però sancionant quan toca».

De la mateixa manera, des de l'Ajuntament destaquen que, si els paradistes fan aquesta recollida, la retirada posterior dels residus i la neteja de l'espai «serà més ràpida, i els carrers i aparcaments on es fan els mercadals podran tornar-se a obrir més aviat». Amb aquesta finalitat s'ha posat en marxa un equip de treball de deu persones, que informa les parades sobre el terreny. A cada equip hi ha un inspector de les concessionàries del servei de neteja, un educador ambiental i un agent de la policia local.

Sancions de 600 euros i retirada de llicència

L'ordenança municipal de mercats ambulants preveu sancions a partir de 600 euros pels infractors, tot i que des de l'Ajuntament recorden que l'acumulació de faltes lleus pot comportar fins i tot la pèrdua de la llicència per posar la parada. De moment, ja s'han aixecat algunes actes. La campanya també té l'objectiu de millorar el reciclatge. Actualment, «ja es recicla més de la meitat dels residus que deixen els paradistes», explica Marcos, però el consistori vol augmentar aquestes xifres.

Aquesta campanya iniciada als mercadals forma part d'un seguit d'accions contra l'incivisme relacionat amb la neteja i els residus. Una situació que, segons admet el govern local, «està tocant fons en les darreres setmanes». Per això, prometen «mesures enèrgiques» per reconduir una situació «que perjudica la salubritat i la imatge pública del municipi».

També et pot interessar: