Els alumnes que han fet l'activitat 'Sobre rodes' a l'escola Mossèn Cinto Verdaguer de Calafell.

Calafell ensenya als escolars a anar «sobre rodes» per la via pública

L'objectiu és que adquireixin hàbits i comportaments respectuosos i segurs

En una època on els mitjans per poder circular per la via pública es multipliquen progressivament, es fa més necessari que mai que les escoles ensenyin als alumnes uns correctes hàbits de circulació. La proliferació de patins elèctrics, patinets o cicles de tota mena, obliguen a prioritzar l'educació viària a les escoles. A Calafell, la regidoria d'Ensenyament i la policia local ofereixen el programa d'educació viària 'Sobre rodes', que es fa als diferents centres educatius.

Recentment ha estat l'escola Mossèn Cinto Verdaguer la que ha fet aquesta activitat, que es fa a tots els centres de primària, però també a les llars d'infants i a alguns centres d'educació secundària del municipi. L'activitat consisteix en una xerrada inicial que fan agents de la policia local de Calafell, seguit d'un simulacre de circulació en un circuit que es fa al pati de cada escola. 

L'objectiu de tot plegat és que els alumnes adquireixin hàbits i comportaments adequats respecte a l'educació viària, per així poder garantir la seguretat de totes les persones que es troben a la via pública, així com la d'ells mateixos. Lluïsa Lastra, regidora d'Ensenyament de Calafell, remarca que la manera com els alumnes poden adquirir aquests bons hàbits és «sent conscients dels perills i riscos de la circulació i les conseqüències que pot tenir el fet de respectar les normes viàries».

 

Normativa sobre els patins i les bicicletes

El programa 'Sobre rodes' es va engegar a finals de l'any 2018, dins del Pla Educatiu d'Entorn, i s'ha anat ampliant de forma gradual a tots els centres del municipi.  Fa més d'un any, l'Ajuntament de Calafell va regular la mobilitat dels vehicles sense motor —com les bicicletes o els patinets— a la via pública, modificant l'ordenança municipal de circulació. La normativa marca que els menors de dotze anys que vagin amb bicicleta, patins, patinets o tricicles, poden circular per la vorera, però han d'anar acompanyats d'un adult i no poden superar els 10 km/hora.