L'Ajuntament de Calafell ha anunciat l'inici d'una ofensiva contra les ocupacions d'habitatges incíviques i delictives, amb un pla que començarà el setembre. Segons s'ha explicat des del govern local, s'exerciran diferents mesures de pressió contra els 'ocupes' «que no accepten l'ajut dels Serveis Socials», i contra aquelles tipologies d'ocupació «que res tenen a veure amb la necessitat».
Eliminar les connexions il·legals a la xarxa d'aigua
La principal mesura del consistori serà eliminar les connexions il·legals a la xarxa d'aigua que hi ha en aquests habitatges ocupats. Es faran diversos sondatges per buscar-les i, un cop trobades, s'anul·laran i es taparan amb formigó, perquè no puguin tornar a punxar la xarxa. És una actuació que pot fer l'Ajuntament, ja que el servei d'aigua és municipal, i comptarà amb el suport de la policia local.
El govern confia que amb aquesta actuació també s'atacaran altres problemes d'incivisme, com ara la tinença incorrecta d'animals o la brutícia, i conductes delictives com ara les plantacions de marihuana. «En la pràctica totalitat de casos, es conreen en habitatges ocupats», apunten des del consistori. L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, assegura que «serà una actuació contundent» perquè no pot quedar la idea «que ocupar aquí és fàcil o surt de franc».
Ajuts per a les famílies amb dificultats
L'alcalde puntualitza que aquestes actuacions no s'executaran contra aquelles ocupacions que es fan per necessitat, i amb les quals es manté un treball a través dels Serveis Socials. Ferré recorda que en l'anterior mandat es van atendre «més de 200 emergències habitacionals» i es van aturar «230 casos de talls de subministrament». També es van aprovar més de 500 ajuts perquè les famílies amb dificultats poguessin fer front als rebuts.
L'ofensiva de l'Ajuntament, en canvi, se centrarà en les ocupacions «que no volen ajut» o en casos «d'autèntica cara dura», en paraules del mateix Ferré. «Són persones que prefereixen viure amb allò de 'aquí caic, aquí m’aixeco', o fins i tot de gent que té habitatge propi a un altre lloc i aquí ocupa per gaudir d’una segona residència, per no parlar dels que conreen marihuana a l’engròs», resumeix el batlle. Amb aquests casos, Calafell promet tolerància zero.