Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El públic mirant els focs artificials a l'Estartit durant la revetlla de Sant Joan

Calafell vol eliminar progressivament la pirotècnia i buscar alternatives més «ecològiques»

La mesura es vol fer en consens amb les entitats culturals relacionades amb el foc

Eliminar l'ús de la pirotècnica a les festes locals en un termini de sis anys. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat l'Ajuntament de Calafell en el seu pla per limitar al màxim l'ús d'aquests elements festius tan habituals en les festes majors o per Sant Joan, i substituir-los per material «silenciós» o altres sistemes que permetin fer «espectacles semblants, com els drons».

La iniciativa ja s'ha començat a tractar amb representants de les entitats culturals del municipi que estan relacionades amb el foc, ja que és una transició que es vol fer de forma consensuada. De moment ja s'ha fet una primera reunió conjunta dels consells municipals de Cultura i Acció Social, on la proposta va generar un intens debat.

Adaptar a la realitat actual

Helena Rubio, regidora de Participació Ciutadana, ha explicat que la pirotècnia «es considera sinònim de festa i alegria, però no és així per a tothom». La regidora assegura que és «molt nociva per al medi ambient —pels residus químics que deixa i el risc d'incendis—» i que afecta «les persones amb diversitat funcional i la flora i la fauna, especialment aquells animals que viuen entre nosaltres». També pot provocar lesions a les persones i danys al mobiliari urbà.

Per Rubio, l'encaix d'algunes tradicions i festes populars «s’ha d’adaptar a la realitat i els objectius que com a societat ens marquen: la inclusió de totes les persones, la protecció animal o la conservació del medi ambient». Per això recorda que la tecnologia «ofereix solucions per mantenir l’espectacle i la màgia dels focs artificials, però amortint o reduint-ne els efectes nocius».

Així doncs, la proposta del consistori és eliminar progressivament el màxim de pirotècnia possible en les festes locals en un termini de sis anys, buscant alternatives com ara «la pirotècnia sense soroll o altres enginys sense explosions acústiques i més ecològics». Igualment, es regularà amb una ordenança l'ús de petards i pirotècnia a la via pública, limitant els dies, les hores i els llocs on es poden fer servir.