El pastor Salvador López, fent la ruta entre Santa Coloma i Cunit,

El camí ramader entre Santa Coloma de Queralt i Cunit recupera la seva funcionalitat

Més de 200 persones prenen part en la primera expedició d'aquesta recuperada ruta de la transhumància

El camí ramader entre Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, i Cunit, al Baix Penedès, ha recuperat la seva funcionalitat. Durant aquest cap de setmana llarg del pont de Tots Sants, s'ha fet una primera expedició que ha recorregut els prop de 60 quilòmetres. A l'Arboç, unes 200 persones s'han sumat a la caminada per fer el tram final fins a Cunit.

Diversos ajuntaments del territori han treballat per recuperar aquesta ruta i reconvertir-la en un atractiu turístic. La inauguració s'ha fet amb una expedició que ha volgut rememorar l'essència d'aquest camí centenari. El pastor Salvador López ha fet tot el trajecte amb el seu ramat de 144 ovelles.

López, que s'ha dedicat tota la vida a l'ofici de pastor, ha celebrat que s'hagi pogut recuperar «un camí per on no em deixaven passar». En quatre dies, el grup ha fet uns vint quilòmetres de mitjana, per la qual cosa López ha admès que se sentia «una mica cansat». 

Reivindicant el dret de pas dels pastors

Joan Rovira, estudiós de camins ramaders, ha reivindicat el dret de pas dels pastors per aquestes rutes. «Aquest camí el feien servir els transhumants que venien del Pirineu i era importantíssim per anar a la fira de Santa Coloma», ha remarcat. Per això creu que és molt encertat «potenciar aquesta gran ruta perduda en el temps» entre els excursionistes.

L'últim tram del recorregut passa pel municipi de l'Arboç, on dos centenars de ciutadans s'han sumat a la caminada. L'alcalde d'aquesta població, Joan Sans, no ha amagat la seva satisfacció pel fet de tornar a veure el pas de les ovelles pel centre. El batlle afegeix que els consistoris han d'ajudar els pastors perquè puguin circular pels municipis.

«És important conèixer els nostres antecedents, com es vivia amb els ramats, venint des de la muntanya fins a peu de platja», ha apuntat. Sans no descarta que l'activitat es torni a fer l'any que ve en un format similar. Per aquest motiu ha reiterat que les administracions estaran sempre «al costat dels organitzadors».

Ovelles passant pel centre de l'Arboç.
L'últim tram ha sortit del municipi de l'Arboç. | ACN