Imatge de les cues quilomètriques a l'AP-7 aquest divendres al matí

Trànsit fa balanç: Cap víctima mortal a les carreteres del Baix Penedès durant el 2021

Trànsit ha presentat aquest dijous el balanç de sinistralitat de l'any 2021 a la vegueria del Penedès

El Servei Català de Trànsit ha presentat aquest dijous el balanç de sinistralitat del 2021 a la xarxa viària de la vegueria del Penedès. En aquest sentit, els accidents mortals van baixar un 45% en comparació amb el 2019, ja que s'exclou el 2020 a causa dels confinaments per la Covid-19. En aquest sentit, durant el 2021 es van produir 11 víctimes mortals en 11 accidents, xifres inferiors als 20 morts i 18 sinistres de fa dos anys.

Al Baix Penedès, durant el 2021, no es va produir cap accident de trànsit mortal a la xarxa viària interurbana, mentre que l'Alt Penedès va acumular la majoria de sinistres amb víctimes, concretament set. Els altres quatre successos amb morts que es van registrar a la vegueria penedesenca es van produir a l'Anoia (2) i al Garraf (2). Sis dels onze casos van ser a la xarxa viària secundària, mentre altres dos van tenir lloc a la C-15. 

707 accidents de trànsit durant el 2021

Pel que fa al conjunt d'accidents de trànsit a les quatre comarques, el 2021 n'hi va haver 707, amb 963 ferits o morts. La xifra d'accidents és un 3,8% inferior al 2019, mentre que el nombre d'afectats és un 11,2% menys. En relació amb la gravetat, el darrer any van registrar-se 46 ferits greus (+2,2%), mentre que els lleus van ser 906 (-11,2%).

Les dades sobre sinistralitats s'han presentat aquest dijous des de Vilafranca del Penedès, en una roda de premsa que ha comptat amb la presència del director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, el delegat territorial del Govern a la vegueria del Penedès, David Alquézar, i el cap de l’Àrea Regional de Trànsit Metropolitana Sud, Marc Patxot.

Més de la meitat de les víctimes mortals eren motoristes o vianants

En el cas dels accidents mortals, el Servei Català del Trànsit ha destacat que sis de les onze persones que van perdre la vida eren motoristes o vianants, considerats col·lectius vulnerables. De fet, les dades constaten que al Penedès es van registrar tres dels 14 atropellaments mortals que es van produir al conjunt de la xarxa catalana durant el darrer any.

En relació amb la casuística dels accidents, la meitat de víctimes mortals van ser en cap de setmana o festiu, fet que porta el Servei Català de Trànsit a concloure que van ser sinistres ocorreguts en el marc de mobilitat d'oci. La majoria de sinistres van ser en horari de tarda.

Així mateix, els responsables de Trànsit han assenyalat que al Penedès s'ha constatat un augment dels accidents amb un animal implicat, una dinàmica que s'ha repetit arreu de Catalunya. Els unglats i senglars són els principals animals causants d'aquests successos.