Carnicer intentarà aprovar l'últim pressupost abans de deixar l'Ajuntament del Vendrell

El govern presenta uns comptes que pugen a 61,45 milions, amb vuit milions destinats a inversions

Martí Carnicer tancarà la seva segona i última etapa com a alcalde del Vendrell el pròxim mes de maig. Aquest dimarts 29 de gener, el batlle intentarà aprovar el seu últim pressupost de la corporació, les línies bàsiques del qual s'han presentat aquest dilluns amb una nota als mitjans. Els comptes pel 2019 pugen a 61,45 milions d'euros, un increment del 5,1% respecte als del 2018, amb unes inversions previstes de vuit milions d'euros.

Increment de l'IBI i un endeutament per sota del 110%

A les xifres que ha ofert el consistori ja s'hi detalla l'increment dels ingressos derivats de la pujada del 3% de l'IBI, causada per la revisió cadastral que va demanar l'Ajuntament per aquest 2019. Tot i això, des del govern local insisteixen que la pressió fiscal a la ciutat «continua estant per sota de la mitjana comparant-la amb la d’altres municipis semblants al nostre». Respecte a l’estalvi corrent, aquest se situa al voltant dels vuit milions d'euros, dels quals 7,6 es destinen a amortització del deute i la resta, a nous préstecs per a inversions.

De fet, aquesta operació de refinançament és una de les novetats destacades, ja que l'Ajuntament la pot dur a terme pel fet que, per primer cop en molts anys, l'endeutament s'ha situat per sota del 110%. L'evolució del deute financer se situa en una previsió de 42,49 milions d’euros per aquest 2019. Seguint aquesta tendència, el consistori preveu que l'any 2020 l’endeutament se situï per sota del 75%, la qual cosa permetria finançar noves inversions sense la tutela d’administracions superiors.

Inversions per vuit milions d'euros

Les inversions previstes al pressupost pel 2019 pugen als gairebé vuit milions d'euros, tot i que cinc milions són del cànon de la nova empresa mixta d'aigües. Per això, es tornen a reservar dos milions per la possible anul·lació de la modificació del contracte de l'Escola de Música i es destinen 1,3 milions d’euros a la remodelació dels carrers de Prat de la Riba i del Doctor Robert, per l'ampliació de l'illa de vianants.

El pressupost també inclou una partida d'1,3 milions per a millores a instal·lacions esportives, com ara la nova gespa del camp del Tancat, les millores a les pistes d'atletisme o les actuacions complementàries del Pavelló Municipal del CE Vendrell. També es contemplen 630.000 euros per a continuar amb el projecte del fons europeu FEDER per Coma-ruga i 615.733 euros per a Urbanisme. El pressupost contempla també l’ampliació del servei de neteja, la recollida selectiva en comerços, l’increment de salaris, noves contractacions de personal, o les accions de la Capital de la Cultura Catalana 2020.

 

Incògnita sobre el suport als comptes

Des del govern local no s'ha informat sobre si disposen dels suports necessaris per aprovar els comptes. Els vuit regidors de l'equip de govern necessiten tres vots més a favor, dos dels quals podrien venir del grup municipal del PP. També és una incògnita saber què farà la regidora Araceli Bundó un cop ha passat al grup de no adscrits després de la seva marxa de PxC