Pla general de l'autopista C-32 a l'altura de la sortida de Cubelles i Cunit

«Cobrem vint euros per entrar a la Vegueria del Penedès?»

La proposta de posar un peatge per entrar a Barcelona genera polèmica al territori

La proposta de diferents entitats ecologistes de posar un peatge urbà de quatre euros per entrar a Barcelona ja ha aixecat les primeres reaccions. Des del Penedès, l'alcalde de Cunit i vicepresident del Consell Comarcal del Baix Penedès, Jaume Casañas, ha rebutjat frontalment la proposta.

Tot i aclarir que pot entendre la proposta, afirma que topa amb els problemes que té el transport públic a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. «Ni és de qualitat, ni és competitiu, i, per sobre de tot, és car», lamenta Casañas. Això provoca que molta gent de la Vegueria del Penedès que treballa a Barcelona «prefereix o té l'única opció d'agafar el cotxe».

Primer, millorar el transport públic

Per això, el vicepresident del Consell Comarcal creu que primer s'ha d'afrontar el repte de millorar el transport públic en la seva globalitat. «No hi pot haver un peatge sense solucionar el transport públic a la Vegueria del Penedès», ha expressat Casañas. Unes solucions que impliquen prendre decisions «consensuades i compartides entre tots els actors», en lloc d'actuar «unilateralment».

L'alcalde de Cunit apunta que posar un peatge per entrar a Barcelona sense consultar la proposta amb el territori no és encertat. I es pregunta què passaria «si posem vint euros per entrar a la Vegueria del Penedès». O si es cobrés quatre euros «per cada quilo de brossa de Barcelona i l’Àrea Metropolitana que portem a l’abocador».

L'Ajuntament de Barcelona estudiarà la proposta

La campanya per posar un peatge d'entrada a l'Àrea Metropolitana ha estat batejada amb el nom de 'Barcelona 22'. Està impulsada per entitats com la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, l'Associació per a la Promoció del Transport Públic o Ecologistes en Acció, entre altres. Aposten per posar un peatge de quatre euros per entrar, sortir o circular per la Zona de Baixes Emissions de Barcelona, de set del matí a vuit de la tarda.

Des de l'Ajuntament de Barcelona han afirmat que estudiaran la proposta amb detall. Han afegit, però, que per aplicar-la caldria un gran acord amb les administracions de la Zona de Baixes Emissions.