El Vendrell es troba en ple procés de transformació del seu centre històric. L’ampliació de l’illa de vianants als carrers Prat de la Riba i Doctor Robert ha estat només l’inici d’un canvi que s’estendrà a tot el nucli històric. L’objectiu és eliminar la circulació de vehicles per convertir el centre en una gran illa de vianants.
Aquesta transformació comportarà molts canvis de mobilitat, als quals caldrà adaptar-se. I també comportarà la pèrdua de places d’aparcament, un efecte que ja s’està començant a notar. Primer van ser les de zona blava del carrer Doctor Robert, i després les de l’avinguda de Jaume Carner per la construcció del nou carril bici.
Són poques si es comparen amb les que desapareixeran quan es limiti l’accés de vehicles a la Rambla i la plaça Tobies, previst també aquest mandat. La situació genera inquietud entre el comerç local, que ja ha fet sentir la seva veu per demanar alternatives.
«Solucions per a l’aparcament»
«Estem d’acord amb els canvis que es plantegen, però han d’anar acompanyats de solucions per l’aparcament», avisa el president del Comerç del Vendrell, Salva Rodríguez. «Veiem bé que el centre sigui per a vianants, però cal recol·locar les places que es perden», coincideix el president del Mercat Municipal, Sergi Pizarro.
El trànsit de vehicles del dia a dia els dona la raó. Els principals pàrquings dissuasius que hi ha al voltant —els del Pèlag i el carrer Colom— s’omplen amb facilitat els dies laborals. És una cosa que encara es nota més els divendres, quan hi ha el mercat ambulant a la Rambla i el centre està tallat.
És un exemple del que pot passar quan es prohibeixi l’accés de cotxes a la Rambla. Per aparcar un divendres cal anar fins a l’esplanada del Botafoc, un gran espai que fa de pàrquing, tot i no estar condicionat. Recentment s’ha obert el renovat pàrquing del carrer de la Cerdanya, però els divendres també s’omple molt ràpidament.
Zona blava i pàrquing soterrat
«Aparcaments com el del Pèlag s’omplen aviat i no tenen rotació, i molts cotxes s’hi queden tot el dia», apunta Sergi Pizarro. El president del Mercat creu que caldria traslladar la zona blava que es perdrà al centre a algun d’aquests pàrquings. Així es garantiria una rotació de vehicles constant.
L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, explica que el consistori treballa amb dues vies per substituir les places d’aparcament que es perdran al nucli històric. D’una banda hi ha el trasllat de places de zona blava a carrers que estan situats al voltant del centre. «Ja estem estudiant un replantejament del conveni amb Parven que inclogui aquest canvi», explica Martínez a TarragonaDigital.
En cap cas es preveu, però, que aquestes noves places de zona blava s’ubiquin als grans aparcaments del Pèlag, Ca l’Escori o el carrer Colom. L’altra via és la de fer un pàrquing soterrat, un projecte que està sobre la taula des de fa anys, sense que mai s’hagi concretat. Martínez apunta que una opció és fer-lo al Botafoc, lligat al projecte per impulsar un gran parc a la zona.
Però aquest és un tema que no està tancat i no es descarta fer-lo en algun altre lloc, com ara a la zona del Puig. Com que el del pàrquing soterrat no és un projecte a curt termini, des del CIT creuen que calen alternatives provisionals mentrestant. Una d’elles seria adaptar solars que són en part municipals perquè facin de pàrquing, com el del carrer de les Hortes.
Els preus del pàrquing soterrat de Parven
Salva Rodríguez també reitera que cal abaratir el preu del pàrquing soterrat de la plaça Pep Jai, que ja gestiona Parven. «Ara té un cost de quatre euros cada hora, és molt més car que els de ciutats com Tarragona o Reus», lamenta. Des del CIT creuen que els preus d’aquest pàrquing haurien d’anar més en la línia de la zona blava, que costa 1,25 euros cada hora.
Kenneth Martínez afirma que la rebaixa de preus en aquest aparcament és un altre dels temes que es tractarà en la reformulació del conveni. A més d’això, el CIT demana que es millori l’accés al pàrquing de la Pep Jai i que se li doni més visibilitat.
Canvi de mentalitat
Però la solució a aquests problemes també ha de venir dels mateixos ciutadans. Sergi Pizarro afirma que hi ha «moltes queixes de clients que venen a comprar al mercat», però admet que molts d’ells voldrien aparcar «dins de la mateixa parada». «Si en altres ciutats tenim assumit que hem de deixar el cotxe a un pàrquing i caminar una mica, ho haurem de fer aquí també», afegeix.
«Cal que hi hagi un canvi de mentalitat a l’hora de comprar», coincideix l’alcalde de la ciutat. Martínez creu que el nucli antic «ha de ser un gran centre comercial a l’aire lliure on poder passejar. El comerç de proximitat ha de tenir un valor afegit que ha de ser diferent d’una gran superfície, on es va a omplir el cotxe».
Un model que ja existeix en moltes ciutats del voltant, com Vilafranca, Vilanova o Reus. «Comparat amb aquests llocs, al Vendrell anem tard», remarca Martínez. Una mancança que l’Ajuntament vol reconduir en els pròxims anys.