La plaça de Francesc Macià del Vendrell, als anys 90.

Es compleixen 90 anys de la visita de Francesc Macià al Vendrell i Calafell

Macià era president del govern provisional de la Generalitat de la Segona República

L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha volgut recordar la visita de Francesc Macià a les poblacions del Vendrell i Calafell que va tenir lloc el 10 de maig de 1931, ara que se'n compleixen 90 anys. Macià era president del govern provisional de la Generalitat de Catalunya després de les eleccions del 14 d'abril que van suposar la proclamació de la Segona República Espanyola.

Tal com expliquen des de l'Arxiu, la visita de Macià estava emmarcada en una ruta que va fer aquell diumenge 10 de maig per diferents poblacions tarragonines, com ara les Borges Blanques, l'Espluga de Francolí, Montblanc, Valls, Alcover, Reus i Tarragona. Va ser en el camí de retorn a Barcelona quan va passar pel Vendrell i Calafell, ja al capvespre.

Gran rebuda a la plaça Vella

El Vendrell, el president va ser rebut a dos quarts de deu del vespre per les autoritats locals i es va adreçar des del balcó de l'Ajuntament a la gentada que s'havia aplegat a la plaça Vella. Quan ja marxava de la vila, tot passant pel carrer del Doctor Robert, els socis de l'Agrupació Catalanista Republicana, adherida a l'Estat Català, van aturar la comitiva i van obsequiar Macià amb un ram de flors.

Les encarregades de lliurar el ram van ser les joves Rosa Salvó, Teresa Castellví, Rosa Domingo i Maria Nin, que van convidar el president a entrar al local, tot i que aquest es va excusar per la tardança de l'hora. També durant el seu pas per Calafell, Macià va rebre l'escalf del veïnat, que el va saludar efusivament. Dos dies després, el president va enviar una carta d'agraïment als batlles del Vendrell, Francesc Arbós, i de Calafell, Jaume Jané.

La plaça de Francesc Macià

Macià va morir el 25 de desembre del 1933. Pocs dies després, el 3 de gener del 1934, l'Ajuntament del Vendrell va acordar dedicar-li la plaça que s'havia obert recentment entre els carrers dels Trulls i del Carreró (actual carrer del Doctor García). El passat 14 d'abril del 2021, el consistori va commemorar els 90 anys de la proclamació de la Segona República inaugurant a la mateixa plaça un medalló de bronze dedicat a Macià, obra de l'escultor Philippe Lavaill.