El Passeig Marítim de Calafell.

Controls i sancions: Calafell anuncia fermesa per fer complir l'ordenança d'animals

El consistori vol posar èmfasi en la necessitat de lligar els gossos a la via pública i recollir els excrements | Durant l’estiu s’han recollit molts animals que s’havien escapat o perdut

L’Ajuntament de Calafell ha manifestat la intenció d’incrementar els controls per fer complir l’ordenança de tinença d’animals. Des del consistori admeten que durant l’estiu la situació s’ha descontrolat per l’augment de població. Amb els nous efectius policials que s’han d’incorporar aviat, es posarà més èmfasi en aquest tema.

«Aquest hivern ens volem posar ferms en aquest assumpte. No només amb campanyes de conscienciació, sinó també amb sancions», ha afirmat la regidora de Benestar Animal, Helena Rubio. La regidora reconeix que a l’estiu ha estat molt difícil «fer complir la normativa al 100% per la manca d’efectius policials».

Zones de nidificació del corriol

Això ha comportat que la situació es descontrolés en diversos aspectes. Per exemple, pel que fa a les zones on els gossos no poden accedir, com aquelles on nidifica el corriol camanegre. S’han produït diversos ensurts, fins al punt que, fins i tot, es va haver de treure un poll de corriol de la boca d’un gos.

«És un problema recurrent que passa sobretot a principi i final de l’estiu», certifica Aron Marcos, regidor d’Ecologia Urbana. Aquest problema va lligat amb el fet que molts gossos que haurien d’anar lligats a la via pública, no hi van. «Els gossos potencialment perillosos haurien d’anar amb morrió i lligats, però molts no hi van», admet Helena Rubio.

A principis d’any, dos gossos ‘pitbull’ deslligats i sense morrió en van matar un altre a la rambla Mossèn Jaume Tobella. També van ferir a la propietària de l’animal mort. Els dos gossos van ser confiscats per la policia local després d’aquells fets.

Increment de gossos perduts

Helena Rubio recorda que el fet d’anar lligats no és només per precaució de cara als altres gossos o ciutadans. «També és per la seva seguretat, perquè es poden espantar per qualsevol soroll i sortir corrents», afirma. De fet, a l’estiu hi ha sempre un gran increment de gossos que s’escapen o es perden, i han de ser recollits per la policia.

Rubio creu que molts ciutadans, quan són a la segona residència, no tenen la mateixa percepció de perill pels seus animals que a la ciutat. Per això tenen tendència a dur-los més deslligats. Des de l’associació veïnal AVSU de Segur de Calafell han mantingut reunions amb diferents regidories per aquest assumpte.

Els han demanat que facin complir l’ordenança i han recordat que en algunes zones de Segur la quantitat d’excrements al carrer és molt elevada. Des del govern local volen aprofitar la pròxima incorporació de nou agents de policia per «posar fil a l’agulla» en aquest tema.