Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

«El cooperativisme és més resistent a les crisis i té més garanties d'èxit»

CoopCamp Baix Penedès treballa per impulsar l'economia cooperativa a la comarca

Mercè Jané i Maria Mestre, presentant CoopCampBaix Penedès a Domenys Ràdio.
Mercè Jané i Maria Mestre, presentant CoopCamp Baix Penedès a Domenys Ràdio. | Cedida

 

L’Ateneu Cooperatiu CoopCamp està actiu ja en catorze comarques de Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar un tipus d’economia, la cooperativa, que en altres zones està més desenvolupada que a Catalunya. Des de finals del 2017 CoopCamp també té presència al Baix Penedès, de la mà de Mercè Jané i Maria Mestre, que han establert el seu centre d’operacions a l’Eina del Vendrell. Des d’allà s’encarreguen d’informar a tots aquells emprenedors que ho demanen quines les característiques de l’economia cooperativa, una fórmula que, segons expliquen, «és més respectuosa amb les persones, perquè les posa al centre en lloc del capital».

Durant aquests primers mesos d’existència al Baix Penedès, CoopCamp està centrant els seus esforços en la divulgació, fent xerrades sobre l’economia social i solidària, i donant atenció a aquells emprenedors que busquen un encaix en el cooperativisme. «La nostra tasca és, primer, informar de les característiques de l’economia cooperativa, i si l’emprenedor en qüestió veu que encaixa, aleshores es fa un pla de viabilitat i s'elaboraren els estatuts i es constituieix la cooperativa», apunta Mercè Jané. Més endavant, se'ls pot seguir acompanyant per «créixer i tractar els conflictes que puguin anar sortint».

Més resilient als períodes de crisi

Generalment, aquest és un model que pot interessar a «persones que volen emprendre de manera col·lectiva, autònoms que volen establir una col·laboració o associacions que tenen una activitat econòmica». Entre els avantatges que més destaquen hi ha el fet que  «la fórmula cooperativista és més resilient als períodes de crisi», donat que, per llei, al tancament de cada any s‘ha de guardar un 20% dels beneficis i un 10% més es destina a formació. Per això és un model que el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat ha volgut estendre pel territori després de les dificultats esdevingudes en l’última crisi, ja que suposa un tipus d’ocupació que és molt necessari «i té una major garantia d’èxit».

Mercè Jané destaca que aquesta economia encara té «molt recorregut» a Catalunya i que CoopCamp cobreix un apartat que, fins ara, estava orfe. Al Baix Penedès, l’Ateneu Cooperatiu col·labora estretament amb l’Eina del Vendrell i amb Calafell Treball, així com amb les cooperatives Escola de Música Contrapunt, Cellers Domenys i ArqueoVitis. Les atencions es fan tots els dimecres a l’Eina, de deu a dues del matí i de cinc a vuit de la tarda.  Són gratuïtes i es recomana demanar cita prèvia als mails merce.jane@coopcamp.cat o maria.mestre@coopcamp.cat. En total, al Baix Penedès hi ha 32 cooperatives registrades.

Pròximes activitats

De cara a les pròximes setmanes, CoopCamp ha preparat diverses activitats al Baix Penedès. El 19 de setembre es farà una jornada de formació a gestors a l’Eina i un taller per a associacions a Calafell. El 20 de setembre es farà un cinefòrum a la Biblioteca Terra Baixa del Vendrell, mentre que el 7 d’octubre s’ha preparat una xerrada a Cunit.