Ambulàncies a l'Hospital del Vendrell.

La crescuda de casos de grip i bronquiolitis satura l'Hospital del Vendrell

El comitè d'empresa lamenta que hi ha un nombre elevat de pacients pendents de pujar a planta

El coronavirus va portar els centres sanitaris al límit els dos últims hiverns, posant a prova els recursos dels hospitals. Però la situació de saturació que es va viure amb la pandèmia no era un fet tan excepcional. Cada hivern, també abans de la Covid, hospitals com el del Vendrell ja presentaven una gran saturació quan pujaven els casos de grip.

Aquest any això no ha estat una excepció i, de fet, la situació és força més tensa que en anys anteriors. L'augment de casos de grip i bronquiolitis, sumat a un coronavirus que, tot i que amb nivells més baixos, ja no marxarà, amenaça de col·lapsar el centre vendrellenc. Plou sobre mullat en un centre que arrossega moltes deficiències i mancances.

Sense habitacions per pujar els pacients a planta

Aquesta setmana, el comitè d'empresa de l'Hospital ha lamentat que els pacients s'acumulen als boxs d'urgències per la manca d'habitacions. «Passadissos plens, vint pacients pendents de pujar a planta, i el que més porta 87 hores» esperant, han assenyalat en una piulada. Una denúncia que han acompanyat amb una fotografia one s veuen nombroses ambulàncies que s'acumulen a l'entrada de l'hospital.

L'Hospital del Vendrell fa temps que ha quedat petit per atendre una població en constant creixement. Ja fa temps que es demana l'ampliació del centre, però Salut va deixar fora el projecte presentat als fons Next Generation. De la mateixa manera, la petició d'incloure una partida al pressupost del 2023 de la Generalitat pot quedar en paper mullat pel trencament del govern.

Tot plegat porta els professionals sanitaris a una situació límit, amb un excés d'hores de treball i sense poder donar una atenció adequada als pacients. Això comporta que, moltes vegades, hagin d'aguantar desconsideracions de la població. Fa pocs dies, els professionals sanitaris van avançar que farien dos dies de vaga al gener si Salut no millorava les seves condicions de treball.