Façana d'una oficina de Treball de la Generalitat de Catalunya

La conseqüències de la pandèmia: El Baix Penedès té 2.000 aturats més que fa un any

L'increment de l'atur es frena al maig, després de dos mesos de fortes pujades

L'aturada de l'activitat provocada per l'expansió del coronavirus ha tingut efectes devastadors en l'economia de tot el país, amb una caiguda de l'ocupació en molt poc temps sense precedents. En alguns llocs com el Baix Penedès— que basa bona part de la seva activitat econòmica en el turisme— l'atur s'ha disparat durant els mesos de març i abril, amb xifres totalment inimaginables fa pocs mesos.

Segons dades de l'Observatori del Treball de la Generalitat de Catalunya, el Baix Penedès ha sumat un total de 1.493 nous aturats entre els mesos de març, abril i maig. A finals de febrer, hi havia a la comarca 7.608 aturats, mentre que a finals del mes de maig, la xifra havia pujat fins als 9.101. Comparat amb fa un any es pot constatar que el Baix Penedès té gairebé 2.000 aturats més aquest mes de maig del 2020 que els que tenia el mateix mes del 2019 (7.186).

Març i abril, els mesos desastrosos

Aquest increment brutal es va concentrar en dos mesos, els de març i abril, quan l'aturada de l'activitat va ser més forta. El mes de març, el Baix Penedès va sumar 602 persones a les llistes d'atur, mentre que a l'abril la xifra es va enfilar fins als 876 nous parats. El Vendrell, amb 543 nous aturats, Calafell (amb 359), i Cunit (amb 183) van ser els municipis que més van notar els efectes de l'aturada aquests dos mesos.

 

Canvi de tendència al maig

La tendència ja ha canviat aquest passat mes de maig, quan ha anat retornant l'activitat progressivament, i l'atur a la comarca només ha tingut una crescuda de quinze persones respecte al mes anterior. De fet, municipis com el Vendrell (-17) o Banyeres del Penedès (-9) ja han registrat un petit descens d'aturats, mentre que altres com Calafell (29) encara han sumat nous parats.

Davant aquesta situació, els alcaldes de la comarca i el Consell Comarcal han demanat a la Generalitat que es doti de més recursos el Baix Penedès en la revisió del pressupost del 2020