Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Cunit obre la porta al cohabitatge

El municipi introdueix aquesta figura que preveu domicilis amb espais i serveis compartits entre la comunitat de veïns

Vista aèria de la Plana del Castell, al bell mig de Cunit.
Vista aèria de la Plana del Castell, on es preveu desenvolupar la nova promoció urbanística. | Ajuntament de Cunit

 

Cunit és un dels primers municipis del Penedès que ha introduït la figura del cohabitatge de cara a la nova promoció urbanística que s’ha de desenvolupar a la zona de la Plana del Castell. Aquesta modalitat ja s’ha començat a desenvolupar en alguns llocs, com Barcelona, amb la voluntat d’impulsar habitatges cooperatius, en els quals es comparteixen espais i serveis, i hi ha una relació més estreta entre la comunitat de veïns.

Potenciar els espais comuns

El ‘cohousing’ va néixer a Dinamarca als anys 70, però ha estat en els últims anys quan s’ha començat a implantar a Catalunya, per mirar de donar resposta a les necessitats actuals d’habitatge. Es tracta d’una modalitat que vol potenciar la comunitat de veïns, en contraposició al model compartimentat actual, on molts dels veïns ni tan sols es coneixen. Amb el cohabitatge, els residents tenen el seu pis privat, amb la cuina, el menjador, els banys i els seus diferents espais, però comparteixen altres zones i serveis amb la resta de la comunitat.

Així, alguns d’aquests espais comuns poden ser  la bugaderia, les habitacions per a invitats, sales de jocs, gimnàs i també cuines i menjadors, de manera que, si es vol, es puguin fer aquests actes en comunitat. Les zones a compartir sempre queden a voluntat del que acordin els residents. D’aquesta manera, es limiten els espais privats i s’aconsegueix un cost menor pels habitatges, sense que això representi viure en domicilis de petites dimensions.

El sector de la Plana del Castell

El ple de l’Ajuntament de Cunit del passat 22 de desembre va aprovar una modificació puntual del POUM al sector SUD 2, que és el que ha de desenvolupar la zona d’activitats econòmiques de la Plana del Castell.  La modificació va permetre introduir aquesta nova modalitat d’habitatge, que es podrà aplicar en alguns dels 90 habitatges que s’hi preveuen fer. A més a més, la modificació també fa que la gestió dels habitatges sigui assumida per la iniciativa pública, que així podrà triar quants d’aquests van a habitatge protegit.

«La intenció és que aquests 90 habitatges es distribueixin entre ciutadans amb tota mena de característiques socioeconòmiques», ha explicat el regidor d’Urbanisme, Julio Ramon, a aquest mitjà. Ramon afegeix que el pla parcial d’aquest sector es podria aprovar el mes de febrer, tot i que el desenvolupament urbanístic ja quedaria pel següent mandat, com a molt aviat. La part privada, per la seva banda, es farà càrrec de les zones comercials, per un període de 75 anys.

El sector SUD 2 preveu un sostre màxim de 22.000 metres quadrats i 90 habitatges —amb un mínim del 30% d’habitatge protegit—, a més de zones comercials, d’activitats i lúdiques. El consistori vol que aquest sigui un pol atractiu «per trencar les dinàmiques de municipi dormitori» de Cunit.