Cunit estudia reformular el projecte de la Plana del Castell per la formació d'aiguamolls

El POUM del 2006 preveu que en aquest gran espai s'hi facin pisos, espais comercials i un parc

Cunit té projectat des de l'any 2006 un gran espai urbanitzable a la zona coneguda com la Plana del Castell, un terreny de camps situat al mig del municipi, bastant a prop de la platja. El POUM d'aquell any li dona la categoria de terreny urbanitzable,  preveient una part per a pisos residencials, una altra per a activitats comercials i un tercer espai per fer un gran parc. No obstant això, aquest projecte podria tenir canvis significatius per l'evolució que està presentant aquest espai.

Des de fa un temps, bona part d'aquests camps són aiguamolls, que s'han creat per la pujada del nivell freàtic de l'aigua, i per les abundants pluges que hi ha hagut aquest any. D'aquesta manera, diverses espècies, com ara ànecs o ocells com el xartet comú, s'hi han ubicat. Fonts de l'Ajuntament de Cunit han confirmat a BaixPenedesDiari.cat  que el consistori està estudiant com donar resposta a aquesta situació, i si cal fer variacions sobre el projecte original, que va quedar aturat per l'inici de la crisi.

Un corredor natural amb les dunes de Segur de Calafell i les Madrigueres

El primer que faran des de l'equip de govern és reunir-se amb l'entitat ecologista Geven, per demanar la seva opinió al respecte i veure si es podria impulsar un espai que fos similar a la zona de dunes i aiguamolls impulsada a prop de Segur de Calafell. D'aquesta manera, es buscaria crear un corredor natural que inclogués aquests dos espais i les Madrigueres del Vendrell.

Després caldrà veure quins canvis s'haurien de fer al projecte.  Una de les opcions seria concentrar la zona verda prevista en aquest espai d'aiguamolls, i desviar l'edificació a un altre punt. Tot i que la Plana del Castell sempre ha estat una zona humida, la pujada del nivell de les aigües subterrànies ha accentuat més aquest estat, que des del consistori creuen que es podrà mantenir en el futur. Potenciar aquests espais naturals és, per l'actual govern, una prioritat, segons apunten.