Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jaume Nin 'clavetaire', amb el seu pessebre del 2021.

Dansaires encerclant la torre: el pessebre muntanyenc del Vendrell no falla a la seva cita

Jaume Nin 'Clavetaire' fa 52 anys que elabora artesanalment els pessebres del Grup Muntanyenc de la Lira

És una tradició que, des de fa 52 anys, no falla mai quan arriba el Nadal al Vendrell. Els pessebres muntanyencs de Jaume Nin 'Clavetaire' són una constant aliena a pandèmies i altres catàstrofes. Verdaderes obres d'art artesanals que, algun dia, mereixeran ser protagonistes d'una exposició amb tots els honors.

Tal com ha fet cada Nadal des del 1970, Nin ha dedicat mig any a fer un pessebre per homenatjar algun element del Vendrell. Enguany li ha tocat a la torre del Cintoi, una construcció d'origen romànic que, actualment, no passa pel seu millor moment.

«A principis d'any, quan sortia a fer passejades, vaig visitar les diferents torres del Vendrell, començant pel Botafoc, seguint pel Puig i acabant al Cintoi. Quan vaig veure l'estat en què aquesta última es troba em vaig disgustar, però vaig pensar que la podria reproduir al pessebre». Així explica Nin com va tenir la idea per al pessebre d'aquest 2021.

Mig any de feina

A finals de maig van començar els treballs per donar forma a la torre, una rutina diària que, per ell, és com una jornada laboral. «La faig amb molt de gust per això», aclareix ràpidament. Amb fusta de pi va fer la reproducció de la torre, per la qual va haver de recrear les gairebé 2.000 pedres que li donen forma.  

Per donar aixopluc al naixement, li va fer un sostre mig derruït, que l'element original no té. Com és també habitual, el 'Clavetaire' va pensar que podria homenatjar alguna entitat del Vendrell, tal com altres anys ha fet amb els Nens o el Cor-Orfeó Parroquial. Els escollits van ser els Dansaires del Penedès, que enguany compleixen 75 anys.

Així, amb fullola xapada va fer una anella de dansaires al voltant de la torre, que va ser la part més laboriosa. El toc final és que, gràcies a quatre rodetes posades a la base, l'anella pot girar, reproduint una sort de ball de la sardana. El seu soci en aquests menesters, Ferran Quesada, es va encarregar després de decorar amb cura la creació. 

A fer el cim

El pessebre s'ha pogut admirar aquests dies al Forn de pa Miret del carrer de Santa Anna. Aquest diumenge 19 de desembre, el Grup Muntanyenc de la Lira el portarà a fer un cim, com cada any. En aquesta ocasió serà al Mas d'en Carles, a Rojals, on serà fotografiat, però no s'hi quedarà.

«Abans sí que els deixàvem als cims, però va arribar un moment que ens els robaven o cremaven», lamenta Nin. Per això ja fa temps que no el deixen a la intempèrie i el Grup Muntanyenc els té tots ben guardats. Serà un any més que els pessebres muntanyencs de Jaume Nin faran el cim.

La torre del Cintoi del Vendrell.
Estat actual de la torre del Cintoi. | BP Diari