L'empresa del servei d'aigües del Vendrell.

Denuncien que l'empresa del servei d'aigua del Vendrell no garanteix l'atenció en català

Plataforma per la Llengua assegura que l'adjudicatària no compleix la normativa lingüística

La Plataforma per la Llengua ha denunciat públicament que l'empresa del servei d'aigua del Vendrell no garanteix l'atenció telefònica en català. Des de l'entitat han recollit diverses queixes ciutadanes per aquest assumpte. Aquests clients denuncien que, quan opten per l'atenció en català, se'ls diu que les línies estan ocupades.

Per aquest motiu s'acaba fent l'atenció en castellà. Des de l'entitat han publicat una gravació a tall d'exemple, en la qual se sent un client que ha demanat l'atenció en català. L'operària que li diu que, si parla en el seu idioma, no el pot entendre i que deixi un telèfon perquè li trucaran més tard. 

En altres ocasions la resposta és que la trucada s'atén «a nivell nacional», amb la qual cosa no entenen el català. La Plataforma per la Llengua critica que l'empresa concessionària —Aqualia— no compleix la Llei de Política Lingüística de Catalunya. També recorden que Aigües del Vendrell és una societat mixta on l'accionista majoritari és l'Ajuntament.

Demanen que l'Ajuntament la sancioni

Això implica, segons remarquen, que els treballadors «han de tenir un coneixement mínim de català i castellà». L'entitat acusa el consistori de desídia davant aquesta situació i avisa que s'està vulnerant el reglament d'ús del català del mateix Ajuntament. La plataforma considera que Aqualia vulnera també les condicions de contractació i reclama al consistori que la sancioni per una infracció lleu.

També afegeixen que des de l'estiu del 2020 han presentat dues instàncies a l'Ajuntament reclamant l'atenció en català a Aigües del Vendrell. La constitució de l'empresa d'aigües del Vendrell ha estat turbulenta i plena d'entrebancs. La primera adjudicació, feta el 2007 a Aqualia, va ser anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després d'un recurs de Sorea.

El segon concurs es va tornar a resoldre amb la concessió a Aqualia, el 2016. La nova societat va abandonar el nom d'Aigües de Tomoví per adoptar el d'Aigües del Vendrell. En el procés, però, diversos partits que van entrar al consistori van demanar que el servei s'havia de municipalitzar de nou.