Usen un robot de cinc braços per enderrocar la xemeneia de la tèrmica del Foix

Acabat el desballestament de l'interior, han començat ara els treballs d'enderroc de la part exterior

Les tasques de desballestament de la Central Tèrmica del Foix, situada a la frontera de Cubelles amb el municipi de Cunit, segueixen a bon ritme. Fa uns mesos es va anunciar que començava l'enderroc de la xemeneia, l'element més visible i icònic de la central. Aquest s'ha dut a terme ja en una primera fase, mitjançant la qual s'ha desmuntat, de forma mecànica, l'estructura interior de la columna, que estava feta de maons

Endesa afronta ara l'enderroc de la part exterior, en aquest cas feta de formigó. Per a fer-ho, s'utilitza un robot de cinc braços amb control remot que s'aguanta a la coronació de la mateixa xemeneia. Els operaris que treballen amb la màquina se situen sobre una plataforma autodescendent, que està situada dos metres per sota de la coronació. Des d'allà poden dirigir les maniobres de l'aparell. Endesa ha apuntat que està previst que aquestes tasques finalitzin abans de la tardor.

Més d'un any de treballs

Les tasques per desmantellar la central tèrmica es van iniciar a mitjans del passat 2017. Quan s'hagi enfonsat la xemeneia, la companyia elèctrica haurà acomplert un 65% d'aquests treballs. De cara al 2019, la companyia ha apuntat que es farà el desmantellament de la casa de bombes i s'analitzarà com ha de ser la restitució del sòl, en el cas que s’hagin detectat algunes restes de contaminació.

Des de l'Ajuntament de Cubelles ja han garantit que les diferents operacions es realitzaran d’acord amb un Pla de Vigilància Ambiental, que té l’objectiu de garantir la gestió correcta dels residus originats, així com les mesures de prevenció necessàries per minimitzar l’impacte ambiental de l’obra. Les obres de desmantellament de la Central Tèrmica del Foix tenen un pressupost superior als 4,7 milions d'euros. La central va tancar definitivament l'any 2015, tot i que des del 2010 que ja no donava servei. En total va estar en funcionament prop de 40 anys, convertint-se en un element destacat del litoral del Garraf i el Baix Penedès.