Una diada de Santa Anna festiva... i reivindicativa

Abans de la diada castellera s'ha fet un record pels presos

El Vendrell ha viscut aquest dijous 26 de juliol una diada de Santa Anna festiva i molt reivindicativa. Molts dels participants han volgut tenir un record pels polítics catalans que es troben empresonats després del referèndum de l'1 d'octubre. Per això, després de la cercavila i els versots dels Diables,  la plaça Vella s'ha omplert de cartells i pancartes demanant 'llibertat' i 'democràcia', mentre la gent cantava el «Cant dels Segadors». Diferents fotografies dels presos i exiliats catalans han estat aixecades davant de l'Ajuntament.

Ha estat el moment culminant d'un matí on el to reivindicatiu s'ha mantingut de forma constant. Una enorme bandera estelada penjava d'una de les façanes de la plaça, mentre que no massa lluny hi havia dues grans pancartes verticals amb les fotos dels polítics empresonats. També s'han pogut veure llaços grocs entre alguns dels grups participants en la cercavila de cultura popular.

Les dues pancartes pels presos que penjaven a la plaça Vella.
Les dues pancartes pels presos que penjaven a la plaça Vella. | BP Diari

 

Engalanar balcons i façanes

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Vendrell i Òmnium Cultural del Baix Penedès havien fet, dies abans de la Festa Major, una crida per omplir els balcons i les façanes de la ciutat de pancartes en record dels presos, així com de banderes catalanes, en una campanya que ha rebut el nom de 'Engalanem els balcons de llibertat'. Per dur a terme aquesta iniciativa, oferien pancartes i senyeres de forma gratuïta a tots aquells que ho demanessin.

Aquestes accions han estat motiu de crítiques per part d'altres ciutadans, que creuen que no s'haurien de polititzar les festes de la ciutat. A banda de la reivindicació, els vendrellencs han viscut el dia central en honor de la seva patrona amb intensitat, i els diferents grups de cultura popular han omplert els carrers més cèntrics amb els seus balls. La Festa Major de Santa Anna, que va començar ahir dimecres 25 de juliol, s'allargarà fins al dissabte 28 de juliol, amb actes per a totes les edats i tots els gustos.