Una sanitària manipulant una prova PCR

Dos anys de pandèmia: el coronavirus ha deixat més de 200 morts al Baix Penedès

Gairebé la meitat de les defuncions es van registrar a la primera onada, la primavera del 2020

La pandèmia del coronavirus ha complert dos anys aquesta setmana. El dimecres 11 de març del 2020, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) determinava que la Covid-19 ja es podia catalogar de pandèmia per la seva propagació. Només tres dies després, el dissabte 14 de març, el president espanyol, Pedro Sánchez, declarava l'estat d'alarma i el confinament domiciliari.

Dos anys en els quals les onades de contagis s'han anat succeint, però cap d'elles ha estat tan cruenta com la primera. Al Baix Penedès, les xifres oficials marquen un total de 211 morts provocades pel coronavirus en aquests 24 mesos. Gairebé la meitat —un centenar d'elles— van tenir lloc durant aquells tres primers mesos de pandèmia, a la primavera del 2020.

Ràpida propagació la primavera del 2020

La propagació del virus va ser molt ràpida, més del que indicaven les xifres oficials de contagis. El primer positiu detectat a la comarca va ser el dia 11 de març al Vendrell. Dues setmanes després, el 25 de març, es va informar de la primera mort, una veïna de la Bisbal del Penedès de 70 anys.

Els municipis que han tingut més defuncions pel coronavirus han estat els dos més grans, el Vendrell (74) i Calafell (63). Les estadístiques marquen que el nombre de positius acumulats s'ha enfilat fins als 26.762.

La vacunació canvia el panorama

A principis del 2021 va començar la vacunació dels ciutadans del Baix Penedès. En poc més d'un any, 82.396 persones ja han rebut la pauta completa, més d'un 80% de la població que es pot vacunar. Aquest ha estat un dels motius pels quals els efectes de la malaltia s'han anat alleugerint a mesura que avançaven els mesos.

Com a exemple d'això, el que ha passat durant l'última onada, la de la variant òmicron. Tot i tenir xifres rècord de contagis —amb molta diferència— el nombre de morts comunicats no ha superat la desena. Una evidència que el llarg camí per sortir de la pandèmia ja s'acosta al final.