El primer brollador de la Rambla del Vendrell.

Les dues fonts que van servir per celebrar l'arribada de l'aigua de Tomoví al Vendrell

Es compleixen 115 anys de la inauguració del primer brollador de la Rambla i de la font modernista de l'ermita de Sant Salvador

Aquest any 2022 es compleixen 115 anys de la inauguració de dues fonts emblemàtiques del Vendrell. El brollador de la Rambla i la font modernista de l'ermita de Sant Salvador es van fer el 1907. En ambdós casos, van servir per celebrar l'arribada de l'aigua potable provinent de la mina de Tomoví, amb unes noves canalitzacions.

El brollador de la Rambla

Els treballs del brollador de la Rambla es van encarregar al barceloní Josep Montemar. La coneguda cascada es va aixecar al davant de l'estació del ferrocarril, i tenia un trencadís de rajoles d'estil modernista. Un cop acabats els treballs, s'hi van traslladar els peixos que hi havia a l'abeurador de les Quatre Fonts, que just s'havia enderrocat.

La inauguració es va fer per la Festa Major d'aquell 1907, essent testimoni de la primera ballada de sardanes a la vila. El 1913 es va posar una barana de ferro al voltant per protegir-lo. Aquest primer brollador va durar fins al 1940, quan va ser enderrocat després de la Guerra Civil per fer un Monument als Caiguts.

El monument, dissenyat per l'arquitecte municipal, Josep Maria Barenys Gambús, va persistir fins al 1986. Ja amb la recuperada democràcia, l'Ajuntament va decidir retirar-lo i, al seu lloc, es va fer una reproducció del brollador. Va ser una iniciativa dels Amics de la Història del Vendrell que va fructificar el 1998. 

La font de l'ermita de Sant Salvador

L'aigua potable de Tomoví també va arribar el 1907 a Sant Salvador, gràcies a la iniciativa de quatre propietaris de finques particulars. Benet Mascaró, Àngel Guimerà, Jaume Carner i Fèlix Raventós van presentar a l'Ajuntament la proposta d’assumir el cost de l'obra. També van cedir al municipi la canonada i les obres de conducció a canvi de disposar d’aigua.

Com a contraprestació també van demanar que es construís una font pública al costat de l'ermita. L'Ajuntament va acceptar les condicions i la font monumental d'estil modernista va ser una realitat l'agost del 1907. Aquell dia es va fer una gran festa per inaugurar la font, que encara es pot veure actualment a la placeta de l'ermita. 

Feta de pedra, la font té tres arcades, en una de les quals hi ha l'escut de la vila. La va dissenyar desinteressadament el barceloní Miquel Picas, escultor marbrista, i la van construir paletes vendrellencs.

L'ermita de Sant Salvador, al Vendrell, a principis del segle XX.
La font modernista es va posar al costat de l'ermita de Sant Salvador. | Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Fototipia Thomas