Una reunió de la Xarxa d'Entitats per l'Economia Social.

Diverses entitats del Baix Penedès s'alien per impulsar l'economia social

L'objectiu que tenen és el de reconduir el model econòmic del territori

La nova crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus amenaça de dinamitar de nou la comarca del Baix Penedès, totalment depenent del sector serveis. En aquest context d'incertesa, diferents entitats del territori s'han aliat per buscar una reconversió del model econòmic de la comarca, i veuen el moment actual com una oportunitat per repensar l'activitat del Baix Penedès.

Sota el nom de Xarxa d'Entitats per l'Economia Social i Solidària s'agrupen entitats culturals, gastronòmiques, mediambientals i cooperatives, amb l'objectiu de generar noves oportunitats en un territori fortament colpejat per la crisi i l'anunciat tancament d'empreses com Saint-Gobain. La Xarxa es presentarà aquest dissabte 24 d'octubre en els actes del BPFest 2020.

 

Set entitats amb 400 persones

Els impulsors són l'Associació de Músics del Baix Penedès (AMBP), la cooperativa de músics Contrapunt, la companyia teatral La Porta de Fusta, la unió de productors i cuiners Terra i Taula, l'entitat ecologista Geven, els cooperants internacionals Baix Penedès amb el Sàhara i l'assessoria Coopcamp. Entre tots sumen més de 400 professionals i voluntaris, i esperen que amb l'acte d'aquest dissabte encara s'apuntin més entitats.

Una de les impulsores, Maria Mestre, de Coopcamp, afirma que la xarxa té l'ambició «d'explotar al màxim el potencial del territori» i la voluntat de posicionar-se com a agent «per opinar sobre el desenvolupament de la comarca, i no deixar-ho tot en mans de l'administració i d'empreses mercantils que no tenen cap arrelament». Per combatre l'atur estructural de la comarca, Mestre creu que cal «una proposta a llarg termini que demostri que hi ha entitats basades amb una economia pensada des del territori i per al territori».

Per això aposten per reconduir el model industrial i turístic que ha estat tradicional a la comarca les últimes dècades, i centrar-se en projectes de cooperació fomentats en l'economia social. Un dels reptes a curt termini és donar visibilitat al seu projecte, raó per la qual ja pensen a impulsar una fira conjunta, on s'ofereixin propostes que fomentin un turisme lligat a la cultura, la gastronomia i el medi ambient.