Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La matrícula viva es dispara al Vendrell, Calafell i Cunit i amenaça de saturar les escoles

L'augment continuat d'alumnes desmunta les previsions i massifica les aules

Alumnes entrant a una escola del Vendrell.
Alumnes entrant a una escola del Vendrell. | BP Diari

 

Crit d’alerta de la comunitat educativa del Vendrell, Calafell i Cunit. Des del passat curs 2017-2018, la matrícula viva en aquests tres municipis —és a dir, els alumnes que arriben després del període de matriculació— s’ha disparat notòriament. Una situació que desmunta les previsions dels centres i els consistoris, i amenaça de saturar les escoles. «Simplement és una cosa que no es pot preveure, i que ens deixa les aules amb les ràtios màximes a tots els cursos», avisa el regidor d’Educació del Vendrell, Kenneth Martínez.

El Baix Penedès va ser el passat 2017 la comarca de Catalunya que més va créixer en població, una situació que no es donava des d’abans de la crisi. L’augment dels lloguers a Barcelona i l’àrea metropolitana, entre altres aspectes, és un dels motius que expliquen la migració de població cap a la comarca, especialment cap als tres municipis costaners, el Vendrell, Calafell i Cunit. Aquesta situació ha fet que la matrícula viva en aquests tres municipis hagi experimentat els dos últims cursos un repunt significatiu.

La matrícula viva es dispara els dos últims cursos

Les dades del 2017 són prou eloqüents. El Vendrell, Cunit i Calafell van estar entre els vuit municipis catalans amb un major creixement de població, amb un saldo migratori positiu de 352, 265 i 243 habitants, respectivament. La tendència es manté aquest 2018. Això provoca l’arribada de nous alumnes a les escoles amb el curs ja començat. Al Vendrell, la matrícula viva el curs passat va arribar als 170 alumnes. Aquest curs, només a l’estiu ja s’havien rebut 80 alumnes no previstos. Les xifres s’apropen als 220 alumnes per curs que es van arribar a registrar els anys previs a la crisi.

El mateix passa a Calafell i Cunit. «Nosaltres comencem a programar cada curs el mes de maig o juny, segons el padró d’habitants, però ens trobem que, quan el curs comença el mes de setembre, la situació ja és diferent, i a l’octubre ha tornat a canviar», apunta el regidor d’Educació de Cunit, Jaume Casañas. Com a exemple, remarca que a les escoles cunitenques ja hi havia a finals d’octubre 30 nens més que els que havien començat el curs. «Això afecta els recursos que tenim preparats, i també satura les classes», lamenta Casañas.

Una classe d'una escola de primària del Vendrell.
Una classe d'una escola de primària del Vendrell. | Ajuntament del Vendrell

 

Ràtios al màxim a les escoles

La Generalitat marca una ràtio de 25 alumnes per aula, que es pot estirar fins a un topall de 27. Moltes classes ja han arribat a aquests 27. Si se superen, aleshores es desdobla el curs en dues aules. Però Casañas creu que no caldria esperar a arribar als 27 alumnes per fer aquests desdoblaments, així s’evitaria tenir aules molt massificades i també «separar famílies per manca d’espai als centres».

La situació ha fet que els tres municipis costaners del Baix Penedès facin un front comú per reclamar que els Serveis Territorials de Tarragona prenguin mesures. Kenneth Martínez creu que el departament els hauria de donar un coixí superior, «si per padró es preveuen 20 classes d’un curs determinat, se n’haurien de preveure 21 o 22 per avançat». Casañas afegeix que necessiten «més sensibilitat del departament per treballar en un escenari de matrícula viva en augment», que es dona especialment en determinats llocs molt dependents de les fluctuacions de població de l’àrea metropolitana, com el Baix Penedès.

Aquesta és la petició que els tres consistoris han traslladat al delegat territorial a les taules mixtes celebrades la setmana passada. Reforçar els centres educatius per aquest mateix curs i, sobretot, pel vinent, és una de les prioritats més urgents que veuen des de les regidories d’Educació d’aquests tres municipis, si es vol evitar una situació de saturació permanent.