Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Detall d'una de les escultures robades.

Dues escultures robades l'any 1986 tornaran a la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell

Les escultures van aparèixer en una subhasta a París el 2013

Detall d'una de les escultures robades de la Fundació Apel·les Fenosa.
Detall d'una de les escultures robades de la Fundació Apel·les Fenosa. | Ajuntament del Vendrell

Després de més de 30 anys, la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell recuperarà dues grans escultures que van ser robades el 1986. Així ho ha ordenat un jutjat de París. La història es remunta al 29 de gener del 1986, una matinada en la qual va caure una forta tempesta sobre el Vendrell. Aquella nit, la casa del Portal del Pardo estava buida, ja que el matrimoni Fenosa era a París. Uns lladres hi van poder accedir i es van endur dues escultures que estaven a les golfes, a les arcades renaixentistes de l'edifici.

Les escultures eren el 'Relleu de Sant Jordi' i 'Saint Georges et le petit Dragon', del mateix Fenosa. El robatori va ser força estrany, ja que no es van detectar signes de violència ni vandalisme en cap lloc de la casa, tampoc a les portes de ferro forjat. I això que el robatori, segons expliquen des de l'Ajuntament del Vendrell, devia ser complex, pel gran pes que tenien els dos bronzes. Quan Nicole Fenosa va tornar al Vendrell va denunciar els fets, i quatre anys més tard va indicar el robatori d'aquestes dues peces al catàleg raonat.

 

Les escultures reaparèixen el 2013 a París

Aquí la història fa un salt fins al 2013, quan tant Apel·les com Nicole Fenosa ja havien traspassat. Aquella tardor, el 'Relleu de Sant Jordi' va aparèixer en una subhasta en una sala de París. El director de la Fundació Apel·les Fenosa va verificar que el tiratge subhastat corresponia a l'obra reclamada, i va reclamar la seva retirada. Com que la sala no va accedir a la petició, es va presentar una denúncia a la Brigada de Patrimoni dels Mossos d'Esquadra. En col·laboració amb la policia francesa, es van retenir les dues escultures.

En aquell moment van començar unes investigacions que van culminar el 2017, quan la policia francesa va descobrir els responsables del robatori. El Tribunal de Grande Instance de París va demanar aleshores a la Fundació Apel·les Fenosa si es volia incorporar al cas com a partida civil afectada, cosa que va fer aquest any 2019. La Fundació reclamava la restitució de les obres al museu del Vendrell, com a hereus universals d'Apel·les Fenosa.

Finalment, i gràcies a les gestions fetes per l'advocada Yolanda Bassas i pel penalista Rodolphe Bosselut, el passat 8 d'octubre el jutge que portava el cas va ordenar la restitució de les obres robades a la Fundació Apel·les Fenosa. Segons l'Ajuntament del Vendrell, els pròxims dies es procedirà a la seva recollida, a l'espera de retornar-les al museu del Vendrell.

Un dels relleus robats el 1986 al Vendrell.
Un dels relleus robats el 1986 al Vendrell. | Ajuntament del Vendrell