Espectaculars imatges de l’illa de Mallorca vista des del Baix Penedès

Les fotografies van ser captades dimecres des d’Albinyana. El vent de mestral va deixar una visibilitat excel·lent que va permetre fer un albirament gairebé inèdit

Les Illes Balears es troben a prop de 200 quilòmetres de distància en línia recta mar endins des de la costa de Catalunya. Una separació prou gran que impedeix que una terra es vegi amb l’altra habitualment. No obstant, quan es donen unes condicions meteorològiques molt concretes es pot veure l’illa de Mallorca des d’alguns punts del litoral català en una imatge poc freqüent, cosa que la fa ben especial.

Això és el que va passar aquest dimecres passat a la tarda a Albinyana, al Baix Penedès, on la serra de Tramuntana de l’illa de Mallorca es va poder veure amb força nitidesa  des de les zones més elevades. Unes imatges impressionants i pràcticament inèdites que ens ha fet arribar en Ramon Soriano des d’aquest municipi ubicat a la falda de la Serra del Quadrell, just per sobre de l’ermita de Sant Antoni. 

Imatge en blanc i negre de l'observació de Mallorca des d'Albinyana
Imatge en blanc i negre de l'observació de Mallorca des d'Albinyana | Ramos Soriano

 

Per què es va poder veure amb tanta claredat l’illa de Mallorca?

No és gaire freqüent l’albirament de l’illa de Mallorca des de Catalunya, ja que s’han de donar les condicions òptimes, cosa que aquest dimecres si que es va produir. Hores abans hi havia hagut fortes ventades de mestral a la zona que van netejar l’aire i van deixar una visibilitat excel·lent, fet que, més enllà de provocar alguns problemes i destrosses, va permetre veure més quilòmetres de l’horitzó.

Si a això li sumem el fet que el dia va ser força assolellat, i que els únics núvols que hi havia eren prou alts i prims com per no entorpir la visibilitat, el resultat és aquesta excel·lent observació de la Serra de Tramuntana, la part muntanyosa més elevada de Mallorca ubicada a l’oest de l’illa i que assoleix els 1.445 metres d’alçada sobre el nivell del mar.

En altres situacions de vent, Mallorca s’ha vist des de punts més elevats de la serralada litoral de Catalunya, com per exemple Collserola, que supera els 500 metres d’alçada. No obstant, destaca el fet que, aquesta vegada, l’observació s’hagi pogut fer des d’un punt més baix d’aquesta zona del Penedès,  tot i que no és estrany.

Imatge de l'illa de Mallorca vista des de l'Observatori Fabra de Barcelona l'any 2015
Imatge de l'illa de Mallorca vista des de l'Observatori Fabra de Barcelona l'any 2015 | Alfons Puertas

 

El vent torna divendres i mantindrà la bona visibilitat

La matinada de divendres ens creua un front molt desgastat que obrirà les portes a una nova entrada de vent fort de mestral i tramuntana a les comarques de Tarragona i l’Empordà, especialment. Això farà que la visibilitat continuï sent excel·lent les properes hores i que, per tant, es pugui tornar a repetir la imatge de veure a l’horitzó l’illa de Mallorca des del Baix Penedès, però també des d’altres punts elevats de la costa catalana.