Vista del Vendrell.

L'extinció d'EcoBP paralitza el desplegament de sistemes de recollida de residus més eficients al Vendrell

El projecte de posar contenidors intel·ligents al Puig i la Muntanyeta no es podrà implementar fins que hi hagi el nou contracte

L'Ajuntament del Vendrell ha paralitzat el desplegament de nous sistemes de recollida de residus més eficients als diferents nuclis. El passat mes de març, el consistori va anunciar que abans de l'estiu es posarien contenidors intel·ligents als barris del Puig i la Muntanyeta. Aquest desplegament, però, no s'ha dut a terme.

La regidora de Recollida de Residus del Vendrell, Núria Rovira, ha explicat que el motiu d'això és l'extinció del contracte d'EcoBP. Aquesta és l'empresa mixta que gestiona la recollida de residus als municipis que tenen el servei mancomunat a través del Consell Comarcal. El contracte s'extingirà a finals d'aquest 2022, després d'una pròrroga, i comportarà la dissolució d'EcoBP.

Sense inversió per part de l'empresa

«EcoBP no s'ha volgut arriscar a fer la inversió quan està a punt de finalitzar el contracte», ha explicat Rovira. Això fa que el desplegament dels nous sistemes de recollida que el consistori havia anunciat hagin quedat, momentàniament, paralitzats. No serà, com a mínim, fins al 2023 que es podrà recuperar el desplegament, quan s'hagi fet la nova licitació.

«Hem hagut d'aturar el desplegament per fases que havíem previst i estem pressionant el Consell perquè faci la licitació», ha afegit la regidora. El passat mes d'abril, des del Consell Comarcal expressaven que la seva idea era començar la licitació el mateix 2021. Una cosa que, finalment, no ha passat, i que tindrà lloc al llarg d'aquest any.

L'Ajuntament del Vendrell va començar a desplegar nous sistemes de recollida de residus més eficients el 2020. Es va començar per la implantació d'un sistema porta a porta als nuclis del Nou Vendrell, Torreblanca i Sant Vicenç de Calders. La segona fase preveia la instal·lació de contenidors intel·ligents a la Muntanyeta i al Puig, però ja no s'ha pogut fer.

L'objectiu és millorar unes xifres de reciclatge que no són bones, en la línia de tota la comarca. La Unió Europea marca l'objectiu d'arribar al 55% de reciclatge el 2025, una xifra molt per sobre del 35% que tenia la comarca el 2018. El Vendrell haurà d'esperar uns mesos per reprendre el canvi de model en aquest àmbit.