Monument als Castellers del Vendrell.

El fong d'un arbre afecta el Monument als Castellers del Vendrell

Es farà un estudi per determinar el tractament que se segueix per solucionar el problema

El Monument als Castellers del Vendrell, que es va inaugurar l'any 1976 i és obra de Josep Cañas, està afectat per un fong d'un arbre que té al costat. Així ho va afirmar al ple del passat 17 de desembre la regidora de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell, Sílvia Vaquero, durant la moció presentada pel grup de Pel Vendrell Primàries en la qual es demanava netejar el monument i arranjar l'arbrat del voltant per donar-li més visibilitat

Fet de roca calcària, és susceptible als fongs

«El monument està fet de roca calcària, que és molt susceptible als fongs i a les espècies invasores», segons va explicar Vaquero. Després d'un primer anàlisis, s'ha pogut determinar que una part del monument, la que es troba a la part del darrere, «està afectada per un fong provinent del xop que hi ha al costat». Per això presenta un aspecte ennegrit. Des del consistori han afegit que es farà un estudi per diagnosticar «quin tractament se li pot fer».

La voluntat és poder netejar el monument sense que s'hagi de treure l'arbre, tot i que no es descarta totalment aquesta última possibilitat. L'esmena presentada pel govern va en aquesta línia, ja que es creu que és preferible elaborar un diagnòstic acurat abans de prendre alguna decisió que sigui «irreversible» per l'arbre. La moció, que es va aprovar per unanimitat, també demana fer una poda dels arbres del voltant, perquè el monument guanyi visibilitat.

La part posterior del Monument als Castellers del Vendrell.
La part posterior del monument es troba totalment ennegrida. | BP Diari

El monument més gran del Vendrell

Per Josep Maria Llasat, de Pel Vendrell Primàries, ara és el moment de fer aquesta actuació, coincidint amb l'inici del 2020, quan el Vendrell tindrà la capitalitat de la Cultura Catalana. «És el monument més gran del Vendrell i el de més dimensions que està dedicat al fet casteller a Catalunya», va recordar Llasat. Just aquest any es va commemorar el 50è aniversari de l'inici de la construcció del monument, que originalment estava situat a l'N-340, a l'altura del Francàs. El 1995 es va traslladar fins a l'avinguda de Jaume Carner, on farà 25 anys que hi és.