Cassolada contra la MAT a Sant Jaume dels Domenys.

Forestalia anul·la diverses reunions amb ajuntaments del territori per la creixent oposició a la MAT

Els representants de l'empresa són tres ex alts càrrecs de la Generalitat

Forestalia s'està repensant la seva política de reunir-se amb ajuntaments del territori per explicar-los el projecte de la MAT. L'empresa que impulsa el controvertit projecte per fer una línia de molt alta tensió ha anul·lat diverses reunions els últims dies. Coincideix amb una creixent oposició dels ciutadans, que ha derivat en protestes a peu de carrer.

A Sant Jaume dels Domenys, una cassolada dels veïns ja va fer que els representants de Forestalia decidissin anul·lar a últim moment la visita. Pitjor els va anar fa una setmana a l'Aleixar (Baix Camp), on els veïns els van escridassar i van llençar ous contra els seus cotxes. Aquestes rebudes tan poc amistoses haurien fet que l'empresa hagi aturat algunes reunions.

Cancel·lacions a Masllorenç i l'Arboç

Ajuntaments com el de l'Arboç o Masllorenç, tots dos al Baix Penedès, han confirmat que l'empresa els ha cancel·lat la visita. A Masllorenç,  aquesta estava prevista pel passat dia 6 d'octubre. «Ens van dir que ja ens dirien una nova data, però no en sabem res més», explica a TarragonaDigital l'alcalde del municipi, Joan Miró.

A Masllorenç l'afectació és poca, ja que la línia entra pocs metres al municipi i no hi ha prevista cap torre, però igualment les tindrien «al davant». Per això també han presentat al·legacions, segons ha confirmat el batlle. «Sobretot estem en desacord amb la manera com s'ha fet, amb traïdoria i nocturnitat», afegeix. 

També a l'Arboç esperaven per aquest dimecres 13 d'octubre la visita dels representants de la MAT. «Em van trucar dilluns dient que no vindrien», afirma l'alcalde, Joan Sans, que atribueix el sobtat canvi als fets «que van passar a l'Aleixar». Com a Sant Jaume dels Domenys, hi ha dubtes sobre si la reunió es tornarà a programar o no.

Ex alts càrrecs de la Generalitat

Des de finals d'agost, els representants de Forestalia han visitat nombrosos ajuntaments dels territoris afectats pel projecte. Els seus representants són tres vells coneguts de la política catalana, dos dels quals van ser consellers, Felip Puig (Interior, Medi Ambient) i Josep Grau (Agricultura). El tercer és Pere Palacín, ex director general d'Energia.

Són ells qui expliquen el projecte als consistoris i prometen que els municipis afectats tindran compensacions. Així ho van fer a Llorenç del Penedès o a la Bisbal del Penedès. «Ens van explicar el projecte, amb el plànol detallat, i ens van parlar de contrapartides, però els vam dir directament que no» afirma l'alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré.

Pancarta contra la MAT a la Bisbal.
Molts consistoris presentaran al·legacions contra la MAT. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

És la resposta que s'han trobat a la majoria d'ajuntaments catalans que han visitat. Entre els arguments que utilitzen per vendre el projecte hi ha que Catalunya està molt endarrerida en la generació d'energia renovable. Però el territori s'oposa a la instal·lació d'aquestes torres per l'impacte paisatgístic i mediambiental que tindran.

Això ha fet que el nombre d'al·legacions que s'han recollit hagi estat molt alt, i que les protestes hagin anat a més. El fet que tres ex alts càrrecs del Govern siguin els assessors d'una empresa elèctrica, en un moment de preus disparats de la llum, tampoc ajuda a veure amb bons ulls la proposta.