Fracassa la moció de censura a la Bisbal del Penedès i Agnès Ferré manté l'alcaldia

ERC i Maguy Antolin es neguen a votar i amenacen amb recórrer a la justícia

La moció de censura presentada a la Bisbal del Penedès pel grup municipal d'ERC i la regidora Maguy Antolin no ha prosperat  i Agnès Ferré, del PDeCAT, retindrà el lloc d'alcaldessa fins a les eleccions del mes de maig. Com es preveia, el ple extraordinari celebrat aquest dimecres 22 d'agost a l'Ajuntament bisbalenc ha estat tens i ha tingut moments de tot. Finalment ha acabat amb  la particularitat que els que havien presentat la moció s'han negat a votar-la, i aquesta ha estat refusada amb els cinc vots del PDeCAT.

El secretari municipal ha explicat abans de la votació que, donat que Maguy Antolin va ser expulsada del seu partit, perquè la moció tirés endavant es necessitava un vot més de la majoria, és a dir set en lloc de sis, segons es marca a l'article 197 de la LOREG. Aquest va ser un precepte introduït per combatre el transfuguisme, però que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional fa uns mesos, en una sentència relativa a un consistori de les Canàries.

A aquest fet s'han agafat ERC i Antolin, considerant que la interpretació que feia el secretari no era correcte. De totes maneres, i tal com el secretari ha explicat, la sentència del TC també apuntava que aquesta no s'aplicaria fins als pròxims comicis municipals, el maig del 2019. Davant aquesta situació, ERC i l'exregidora del PSC s'han negat a votar la moció i han amenaçat de denunciar a la justícia el secretari municipal. Així, només han acabat votant els cinc regidors del PDeCAT.

Maguy Antolin, durant la seva intervenció.
Maguy Antolin, durant la seva intervenció. | M.G.

 

Maguy Antolin critica el PSC pel procediment d'expulsió

El ple ha estat tens, amb una sala plena i amb retrets constant entre els diferents regidors i entre el públic. En el seu torn de paraula, la que estava proposada com a nova alcaldessa, Maguy Antolin, ha assegurat que no havia rebut cap notificació del seu partit i ha criticat que els tràmits per la seva expulsió no havien respectat el codi ètic del PSC. També ha remarcat que, quan es va presentar la moció de censura el passat 6 d'agost, encara era regidora d'aquest partit. Antolin ha reiterat els arguments per trencar el pacte de govern amb el PDeCAT, afirmant que aquest partit boicotejava els seus projectes i no la convidaven a les reunions, entre altres aspectes.

Agnès Ferré, per la seva banda, ha acusat Antolin d'enganyar els votants del PSC a la Bisbal, fent referència a diverses frases de la regidora contra ERC abans dels comicis del 2015. En elles, Antolin definia els vuit anys de govern d'ERC a la Bisbal com «la major dictadura municipal». També ha criticat que ERC volgués donar l'alcaldia a la regidora del partit amb menys representació al consistori, i els ha preguntat quin projecte de govern tenien. Ferré també ha aclarit que l'Ajuntament va rebre la notificació de l'expulsió d'Antolin per part del PSC el passat 17 d'agost, i que aquell mateix dia, va signar un decret d'alcaldia especificant que passava a ser regidora no adscrita.

Els regidors del grup municipal d'ERC de la Bisbal.
Els regidors del grup municipal d'ERC de la Bisbal. | M.G.

 

ERC es nega a votar i amenaça d'anar a la justícia

Des d'ERC, la portaveu, Pilar Verdun, ha retret la «prepotència» del PDeCAT i, tot i admetre que no tenien projectes pels nous mesos que quedaven de mandat —perquè «poca cosa es pot fer amb nous mesos»—, sí que ha assegurat que volien aportar «un altre tarannà». Abans de votar, Verdun ha anunciat que el seu grup no votaria i que anirien «on hàgim d'anar», en referència a la justícia. Tampoc ha votat Maguy Antolin. Després de la votació, Agnès Ferré ha estat ratificada com a alcaldessa i ha rebut les felicitacions de veïns i diferents representants del PDeCAT que han assistit al ple, com Carles Campuzano, Quim Nin, Jaume Casañas o Montserrat Carreras. Tot i això, haurà de governar en minoria i amb un ambient molt crispat els nou mesos que queden de mandat.