Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els Gegants Vells del Vendrell, ballant a la plaça Vella.

Els Gegants que van pagar els vendrellencs amb els seus donatius

La parella va tenir una multitudinària arribada per la Fira de Santa Teresa del 1930

Una multitud rep els nous Gegants del Vendrell a la seva arribada a la vila, el 16 d'octubre del 1930.
Una multitud rep els nous Gegants del Vendrell a la seva arribada a la vila, el 16 d'octubre del 1930. | Ajuntament del Vendrell / L'Abans

 

La primera parella de Gegants que va tenir en propietat el Vendrell, el Salvador i la Teresa, va tenir una multitudinària arribada a la vila per la Fira de Santa Teresa de l'any 1930. El dia en concret va ser el dijous 16 d'octubre, quan una munió de vendrellencs va anar a buscar els dos gegants, així com els cinc nous capgrossos, a l'estació de tren, on havien d'arribar des de Barcelona.

La comitiva s'havia concentrat primer al carrer de la Carnisseria, i d'allà es va desplaçar a l'estació amb el so de les gralles, les trompetes que havien regalat als infants i de la cobla-orquestra La Lira de Sant Celoni. Quan van arribar els gegants i els nans, la multitud els va guiar pels carrers del centre fins a arribar a l'Ajuntament, on la comissió gestora va lliurar les figures a l'alcalde i al consistori. La parella de gegants, que actualment segueixen desapareguts des de la matinada del diumenge, havia tingut, de fet, una creació força ràpida.

Activitat gegantera des del 1775

Tot i que el Vendrell no va tenir els seus primers gegants fins al 1930, l'activitat gegantera a la vila es remunta a més de 50 anys enrere. Una de les primeres referències la va recollir l'historiador Jaume Ramon i Vidales i data del 1775, quan la Confraria de Santa Anna va llogar dos gegants per prendre part a les processons i el seguici festiu d'aquell any. El treball de Salvador Arroyo 'L'activitat gegantera al Vendrell (1775-1930)' apunta que el lloguer de gegants es va mantenir de forma intermitent durant les últimes dècades del segle XIX i principis del XX.

Uns dels que venien periòdicament eren els de l'Arboç, dels més antics de la comarca (1827), dels quals es té constància que van ser al Vendrell per la Festa Major del 1876. Precisament aquests mateixos gegants arbocencs van ser presents a la Festa Major del 1930, en la qual es va prendre la decisió d'impulsar una parella pròpia a la vila. En els escassos tres mesos que van de la Festa Major a la Fira de Santa Teresa, el Vendrell va aconseguir tenir la seva primera parella de gegants.

Els Gegants Vells del Vendrell, ballant a la plaça Vella.
Els Gegants Vells del Vendrell, ballant a la plaça Vella. | Ajuntament del Vendrell

 

Aportacions dels vendrellencs

Per arribar a aquest objectiu es va crear una comissió gestora, encapçalada pels tres promotors de la iniciativa, Artur Ramon 'Mariet', Pau Mercadé 'Bitxos' i Bonaventura Bassa 'Ventureta'. Ells van fer destacades aportacions econòmiques i es van encarregar de recollir els donatius dels ciutadans. I és que els costos de l'elaboració dels gegants es van pagar mitjançant la subscripció popular, i van comptar amb l'aportació de molts vendrellencs.

També es recollien donatius pels cinc capgrossos, que en aquest cas els havien de fer exclusivament els nens i nenes de la vila. A més dels donatius econòmics, altres ciutadans van fer un seguit d'aportacions altruistes, que van ser també molt importants. Així, Joan Figueras va ser el donant del vestuari, Maria Mallofré es va encarregar de confeccionar els vestits, i Joan Casellas va fer els seus pentinats. Els gegants es van elaborar en un taller de Barcelona, usant cartó pedra, i amb prou celeritat perquè la vila els estrenés per la Fira del 1930. Ara, els vendrellencs esperen que aquesta parella amb 89 anys d'història pugui tornar a ballar per la Fira d'aquest 2019.