«Volem trencar el punt de soledat que pateixen moltes persones grans»

La Fundació Amics de la Gent Gran prepara l'expansió al Baix Penedès després de rebre un premi de la Fundació Pinnae

La Fundació Amics de la Gent Gran fa més de trenta anys que està activa a Catalunya fent una tasca d’acompanyament a la gent gran que pateix soledat. La seva acció ja arriba a 30 municipis catalans, i ara prepara l’expansió al Baix Penedès des de la seva seu del Garraf, a Vilanova i la Geltrú. Per fer-ho realitat compta amb una subvenció que ha rebut recentment de la Fundació Pinnae, en ser un dels projectes guanyadors d’aquesta línia d’ajuts socials del Penedès.

«L’objectiu principal de la fundació és trencar el punt de soledat que pateixen moltes persones grans del nostre territori», explica a ‘BaixPenedesDiari.cat’  Antònia Tamayo, responsable de l’organització al Garraf i al Baix Penedès. Tamayo destaca que la majoria de la gent gran que els arriba «han tingut un envelliment normalitzat, són autònoms i senten que poden fer coses». La fundació els posa en contacte amb un voluntari, que és qui crearà «el vincle afectiu» amb la persona gran. Com en moltes altres entitats socials, el voluntariat és una peça clau de l'engranatge.

Visites setmanals i activitats de socialització

Aquest voluntari els visita un cop a la setmana al seu domicili, durant unes dues hores, però també els acompanya a activitats de socialització que impulsa l’entitat o altres administracions com els ajuntaments o els casals d’avis. Tot i que la majoria de gent gran que atenen viuen en domicilis particulars, l’entitat també manté l’acompanyament «en el cas que facin el recorregut cap a una residència».

La Fundació Amics de la Gent Gran té els seus orígens a França, a l’organització Les petits frères des Pauvres. El 1987 es va fundar l’entitat a Catalunya, a Barcelona, per anar expandint-se progressivament per tot el país. A Vilanova hi ha actualment unes 80 parelles, i l’obertura cap al sud ja s’ha anat fent d’una manera natural, amb sis parelles a Cubelles i tres a Cunit. També tenen dues persones voluntàries que són del Vendrell i alguna petició provinent de Segur de Calafell.

Captació de voluntaris al Baix Penedès

La subvenció de la Fundació Pinnae els permetrà accelerar el desembarcament al Baix Penedès.  L’entitat es troba ara a la fase de conèixer el territori i fer la captació de voluntaris, els quals és recomanable que siguin de la mateixa zona. Després tocarà parlar amb les administracions locals per buscar sinergies. Fins que no es creïn estructures pròpies al Baix Penedès, la fundació centralitzarà les activitats a Vilanova, a l’oficina que tenen al Centre Cívic La Sardana. El contacte és al telèfon 620 33 93 72 o al mail atamayo@amicsdelagentgran.org.

Antònia Tamayo explica que molts dels que contacten amb l’entitat «són famílies que, per temes com ara la feina, no estan al mateix lloc que la persona gran,  i ens demanen que fem aquest contacte, després hi ha un feedback constant amb la família». De fet, com apunten des de la fundació, un dels objectius que tenen és el de «desangoixar les famílies, que tot i tenir una conscienciació, disposen d’un temps limitat pels seus familiars grans».

L'Assumpció, acompanyada de la Judith, una de les parelles dels Amics de la Gent Gran.
L'Assumpció, acompanyada de la Judith, una de les parelles dels Amics de la Gent Gran. | Amics de la Gent Gran