Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La Fira de Santa Llúcia de l'Arboç.

La Giralda de l'Arboç, la història d'un edifici únic a Catalunya

L'edifici es va construir entre els anys 1902 i 1908, i es va reobrir el 2008

Interior de la Giralda de l'Arboç.
Interior de la Giralda de l'Arboç. | Manel Lanzón

 

S’expliquen moltes històries sobre la Giralda de l’Arboç i el seu origen. Una de les més sentides és la que versa sobre un català i una sevillana que es van casar i es van traslladar a viure a la població baixpenedesenca. Com que la noia s’enyorava de la seva terra, el seu marit li va fer construir una Giralda a imatge i semblança de la de Sevilla. La realitat, però, va per una altra banda.

La història del perquè a l’Arboç hi ha una reproducció d’aquest edifici d’estil àrab es remunta a finals del segle XIX i gira al voltant de la família del farmacèutic del municipi. Un dels seus fills, Joan Roquer, va marxar a Barcelona a estudiar fotografia i allà va conèixer a Candelaria Negrevernis, que provenia d’una família adinerada de la Ciutat Comtal. «Ambdós es van casar i van fer el viatge de noces a Andalusia, on van quedar enlluernats pel patrimoni àrab que s’hi conservava», explica a aquest mitjà el tècnic de Turisme de l’Ajuntament, Sergi Sedó.

Una casa d'estiueig a l'Arboç

Roquer va fer moltes fotos del patrimoni andalús i, de tornada a Barcelona, van decidir fer-se una casa d’estiueig a l’Arboç que fos una reproducció dels edificis que havien vist en el seu viatge per Andalusia. L’obra, dirigida pel mateix Roquer i executada pel mestre d’obres Antoni Feliu, es va començar a principis del segle XX i va estar finalitzada l’any 1908. El seu cost va ser d’unes 700.000 pessetes de l’època.

L’element més icònic, i que marca l’horitzó de l’Arboç des d’aleshores, era la reproducció de la Giralda de Sevilla, amb una alçada de 52 metres. Però el conjunt incloïa també una rèplica del Pati dels Lleons de l’Alhambra de Granada i del Saló dels Ambaixadors de l’Alcàsser de Sevilla. En l’apartat de la decoració, destacaven els arcs de ferradura, els arcs lobulats i els arabescos.

Imatge exterior de la Giralda de l'Arboç.
Imatge exterior de la Giralda de l'Arboç. | Cedida

 

L'esplendor de la primera època

Durant la primera meitat del segle XX, l’edifici va ser una residència d’estiu de la família Roques-Negrevernis, amb unes festes nocturnes que es recorden molt animades. Després de la Guerra Civil, l’època d’esplendor es va apagar, i la casa va passar per diverses mans fins que l’any 1981 va ser adquirida per l’actual propietari, el senyor Manuel Camino.

Després de solucionar els problemes estructurals que patia l’edifici, el 2004 es va iniciar la seva restauració integral amb l’objectiu de reinaugurar-la l’any 2008 en què l’edifici feia el centenari. «Va quedar millor que quan es van acabar les obres l’any 1908», segons afirma el mateix Manuel Camino. Des d’aleshores, la Giralda situada al número 35 del carrer de Jacint Verdaguer viu una nova etapa, ja convertida en un element de gran valor del patrimoni arbocenc.

Un element imprescindible del patrimoni arbocenc

L’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de l’Arboç en gestiona actualment les visites guiades, que es poden demanar al mail turisme@arbocenc.cat. També s’hi fan activitats durant la Fira Modernista que se celebra el mes de maig i acull actes com ara casaments. Avui en dia, costa d’imaginar-se l’Arboç sense la Giralda que domina la seva silueta, i que es pot veure, imponent, quan un s’acosta a la població.

El Pati dels Lleons de la Giralda de l'Arboç.
El Pati dels Lleons de la Giralda de l'Arboç. | Lucía Buenavida