Entrada de l'Hospital Comarcal del Vendrell

Bona notícia al Baix Penedès: acord per a l'ampliació de l'Hospital del Vendrell

Les obres, acordades pel Govern i la Xarxa Santa Tecla, estan pressupostades en 45 MEUR i es preveu que estiguin acabades el 2025

El Govern de la Generalitat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla han signat un acord per ampliar l’Hospital del Vendrell, desencallant així una eterna reivindicació dels municipis del Baix Penedès. Seran més de 9.500 m2 que se sumaran als gairebé 16.000 m2 que ocupen les instal·lacions actuals. Les obres estan pressupostades en 45 MEUR i es preveu que estiguin acabades el 2025.

Part de l’ampliació serà construint al damunt de l’edifici actual, mentre també hi haurà nous equipaments en terrenys adjacents. El president Pere Aragonès i el conseller Manel Balcells han presentat l’acord de finançament aquest dimecres, tot celebrant la fita, però també advertint que «cal aprovar» els pressupostos de l’any vinent al Parlament per poder començar les obres el mateix 2023.

Unes obres llargament reivindicades des del Baix Penedès

L’ampliació de l’Hospital del Vendrell és un projecte llargament reclamat pels agents polítics i socials del Baix Penedès, que confiaven a obtenir el finançament dels fons europeus Next Generation. Al setembre, però, el Departament de Salut va excloure l’ampliació de la llista de projectes que la Generalitat va presentar a l’Estat per rebre aquestes subvencions europees.

Des d’aleshores, el territori ha clamat unànimement per exigir al Govern que assumeixi l’obra amb finançament propi. Una reivindicació que s’ha desencallat aquest dimecres amb la signatura d’un acord entre el Departament de Salut, el CatSalut i la Xarxa Sanitària Santa Tecla —gestors de l’Hospital del Vendrell— per tirar endavant el finançament de l’obra, pressupostada en 45 MEUR.

El projecte preveu més de 9.500 m2 nous, que se sumaran als 16.000 m2 actuals de l'equipament sanitari. En serveis, suposa la creació de 19 boxs d’urgències, 20 boxs del bloc quirúrgic, 4 quiròfans i 76 llits.

«L'obra permetrà que tothom tingui un millor accés al sistema sanitari»

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que pràcticament es dupliquen espais actuals «per oferir unes infraestructures modernes i avançades». En aquest sentit, Aragonès ha afegit que «el Baix Penedès ha tingut un increment de la població que no ha anat al mateix ritme que les infraestructures sanitàries», garantint alhora que l’obra permetrà «que tothom tingui un millor accés al sistema sanitari».

Al seu torn, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha recordat que l’Hospital del Vendrell es va inaugurar el 2005 amb una estructura que ja preveia una futura ampliació si fos necessària. Balcells ha puntualitzat que aquella hipotètica ampliació s’ha adaptat a les necessitats funcionals actuals i ha garantit que el Departament està treballant per «redimensionar» la plantilla de professionals a les futures instal·lacions.

D’altra banda, Balcells ha recalcat que l’ampliació del centre hospitalari «no és suficient» per atendre les necessitats sanitàries del Baix Penedès. En aquest sentit, s’ha compromès a «replantejar» el servei d’Urgències per oferir-lo també als CAPs de l’Arboç i de Calafell, de manera que les visites urgents de baixa complexitat es puguin atendre des d’aquests equipaments.

Satisfacció dels alcaldes de la comarca

L’acord per finançar l’ampliació de l’Hospital del Vendrell ha estat aplaudit satisfactòriament pels alcaldes de la comarca, una bona part dels quals han acudit aquest dimecres a la visita d’Aragonès i Balcells. «El dia d’avui és una gran notícia», ha recalcat l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, en representació de la resta de batlles i batllesses.

Martínez ha garantit que la previsió és començar les obres el 2023, i ha recordat que ja s’està tramitant la llicència urbanística, la qual es va sol·licitar fa mesos, quan el territori confiava que l’obra entraria als Next Generation. «L’anunci d’avui no és només un anunci, sinó un compromís ferm amb diners sobre la taula i la signatura de documents per començar les obres l’any que ve», ha insistit.

L'alcalde del Vendrell s’ha mostrat convençut que els pressupostos del 2023, claus en el finançament de les obres, s’aprovaran. «El més difícil era que el Govern ens atengués i ara ja hi ha un compromís ferm i clar», ha dit, tot assegurant que «els pressupostos segur que seran una realitat» i que l'ampliació de l’hospital estarà acabada el 2025.