Ple del Vendrell del maig de 2022.

Els grups de l'oposició del Vendrell rebutgen l'externalització de la neteja viària

Retreuen al govern que no se'ls ha donat informació sobre els motius d'aquesta decisió

El ple de l'Ajuntament del Vendrell d'aquest dimarts 31 de maig va aprovar el projecte d'establiment del nou contracte de neteja viària. Tal com va avançar el govern local la setmana passada, el servei es mantindrà externalitzat, descartant així la gestió directa. Aquesta és la conclusió a la qual es va arribar a la comissió d'estudi que havia de determinar el model del servei.

Però des dels grups de l'oposició no comparteixen les conclusions d'aquesta comissió, un recel que va quedar palès en la votació del punt. Tota l'oposició en bloc va votar en contra de mantenir el servei externalitzat. Els motius també van ser similars, al·legant una manca d'informació sobre els motius pels quals s'ha arribat a aquesta conclusió.

«On està l'Excel?»

«A la comissió d'estudi no vam veure cap dada que justifiqués el servei indirecte», va reblar el portaveu de SP-ERC, Lluís Navarrete. «On està l'Excel?», va preguntar el regidor, en referència al document que comparava el cost econòmic dels dos models de gestió. Navarrete va recordar que els grups de l'oposició no tenien veu ni vot a la comissió.

Josep Mercadé, de Junts, també va adduir «molts dubtes» i una «manca de dades» sobre aquesta decisió. Per la seva part, Verònica Moreno, de Podem, va criticar que la gestió indirecta s'havia mostrat ineficient durant moltss anys. Un altre argument que va utilitzar l'oposició va ser el fet que ajuntaments com els de Calafell i Vilanova han municipalitzat recentment el servei.

«Com és que aquests consistoris diuen que amb la municipalització s'estalvien costos i aquí és al revés?», va preguntar Josep Maria Llasat, de Primàries. Els grups també van recordar que durant la campanya electoral, el PSC havia promès «doblar el servei mantenint el cost». En canvi, el nou contracte tindrà un increment «del 35% del cost».

Des del govern local, la regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, va respondre que «el cost puja perquè el servei s'amplia». «Necessitàvem actualitzar el contracte per fer-lo més eficient, fos amb un model o un altre», va explicar Rovira. Respecte a Calafell i Vilanova, la regidora va dir que «tots els municipis tenen situacions diferents, i és aquí on entren els criteris tècnics».