Idiada, el nou factor que altera el trencaclosques del Logis Penedès

El futur del centre logístic també es pot veure condicionat per les eleccions i la inestabilitat política

El controvertit desenvolupament del Logis Penedès, el gran centre logístic que s’ha d’ubicar entre l’Arboç, Banyeres del Penedès i Sant Jaume dels Domenys, té des de finals del passat mes de novembre un nou element que s’ha introduït en aquesta complexa operació. La possibilitat que Applus Idiada sigui una de les empreses que s’instal·lin als terrenys ha alterat el tauler de joc, i alguns dels actors s’estan ressituant.

El Consell Comarcal del Baix Penedès és l’ens que té la voluntat de liderar aquesta aposta, per la qual cosa ha creat un Grup de Treball de Projectes Estratègics de la comarca, on el futur d’Idiada és una peça clau. Ja han mantingut reunions amb la Generalitat, per exemple amb la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, per estudiar com es poden lligar els dos projectes, que des del Govern català veuen com a «complementaris». Eva Serramià, la presidenta del Consell Comarcal, certifica que no s’està parlant d'una alternativa o de la «substitució d’un projecte per l’altre», sinó que seria una suma d’ambdós.

 

Idiada sí, el Logis també

«Volem que Idiada s’implanti en aquests terrenys, perquè és una empresa puntera que pot donar valor afegit a la comarca, que pot crear llocs de treball d’un perfil més alt, i que està lligada amb el coneixement i amb la formació dual, però també hi pot haver altres empreses que s’hi implantin», ha apuntat a aquest mitjà Serramià. La presidenta recorda que  el Logis «no és un caprici de la Generalitat, forma part d’un projecte que va lligat amb el Corredor del Mediterrani, i és una cosa que s’ha aprovat al Parlament de Catalunya».

Per la presidenta, en aquests moments, quan encara s’ha de fer el projecte d’urbanització del Logis, «és el moment ideal per plantejar el tema d’Idiada». Però recorda que la comarca segueix estant a la cua de Catalunya en atur, amb el qual creu no s’han de menysprear projectes com el del Logis. Tot i que actualment entre els alcaldes del Baix Penedès «hi ha força unitat», Serramià admet que hi ha «alguna veu divergent».

Joan Sans i Eva Seramià, amb Àngels Chacón, consellera d'Empresa. | Consell Comarcal del Baix Penedès

 

Banyeres no vol el Logis

Una d’elles és la de l’alcalde Banyeres, Amadeu Benach, que es mostra contrari a la plataforma logística. «Nosaltres apostem per Idiada, però no volem el Logis ni a Banyeres, tan a prop del nostre nucli, ni a cap altre lloc, el que no volem per nosaltres no ho volem per ningú altre», remarca el batlle de Banyeres. Aquest municipi seria el més afectat per la plataforma logística, ja que es troba a tocar dels terrenys que s’han de desenvolupar.

A l’altre costat hi ha un altre dels alcaldes dels municipis afectats, el de l’Arboç, Joan Sans. Més en la línia del que parla Serramià, Sans defensa la convivència del model d’Idiada amb el de la plataforma logística. «Tot el que sigui sumar és important, ja que així podem tenir diferents especialitats, no ho veiem en cap cas com una substitució d’un projecte per un altre», ha explicat el batlle a Tarragona Digital.

Des de No Fem el CIM segueixen mostrant una oposició frontal al Logis, hi hagi o no hi hagi Idiada als mateixos terrenys. La seva portaveu, Carmina Malagarriga, reitera la seva crítica al projecte, ni que aquest tingués un canvi d’emplaçament. «Seria duplicar el problema», afirma Malagarriga, que afegeix que l’aposta de la plataforma s’encamina més aviat a «fer un gran parc agrari» en aquests terrenys.

Els membres de la plataforma 'NO Fem el CIM'. | BP Diari

 

El condicionant de les eleccions

En aquest escenari, la inestabilitat política actual, amb un Govern de la Generalitat que no té el futur assegurat, i les imminents eleccions municipals encara compliquen més la situació. Eva Serramià espera que de cara a la campanya electoral «els grans projectes com aquest no siguin una arma llancívola, perquè podem perdre oportunitats». Serramià recorda que en temes com el Logis «els municipis no tenim capacitat de decisió», i el que es pot fer és «més pressió anant tots junts».