Joguines Ramon del Vendrell tancarà portes a finals del 2019.

Joguines Ramon del Vendrell tanca les seves portes després de 40 anys

Amb el tancament, el Vendrell perd l'última armeria i botiga de pirotècnia que queda al centre

La història es repeteix. Com ha passat abans amb establiments amb una llarga història al Vendrell com la Montserratina, la Dolceria Solé o la pastisseria Vidiella,  el pròxim 31 de desembre abaixarà la persiana per sempre la botiga Joguines Ramon, situada des de fa quatre dècades al carrer del Doctor Robert. La jubilació del seu propietari, Josep Ramon, farà que l'establiment posi el punt final a una activitat que va començar l'any 1980. 

Tot i que la història de la botiga es remunta, fins i tot, a uns anys enrere, ja que la seva primera encarnació data del 1972, quan estava situada a la part inicial del carrer —o la carretera— del Doctor Robert. Allà va ser on els Ramon van obrir la primera tenda de joguines, disfresses i objectes per als turistes. El pare de la família ja tenia una ferreteria a la plaça Nova, Cal Mariet, on Josep Ramon es va foguejar fins als catorze anys.

 

De ferreteria, a botiga de joguines i armeria

Després d'estar uns anys de lloguer en aquest primer emplaçament, les Joguines Ramon van canviar de lloc sense sortir del mateix carrer el 1980, obrint la botiga que s'ha mantingut fins a l'actualitat, a tocar de la part de dalt de la Rambla. «Al principi estava enfocada a ser una ferreteria, però al cap de poc ja ens vam passar al sector de les joguines», explica Josep Ramon a Tarragona Digital. No només això, sinó que també es van especialitzar en armeria i disfresses.

Ramon recorda que quan van apostar per incloure la secció d'armeria, enfocada bàsicament als caçadors, no hi havia cap establiment que oferís aquest servei al Vendrell, però que amb poc temps en van obrir dues més. Amb el temps, i amb la minva de l'activitat caçadora a la comarca, aquestes altres botigues van anar tancant, i quan Joguines Ramon abaixi la persiana a finals del 2019, ja no hi haurà cap armeria al Vendrell.

Interior de les Joguines Ramon del Vendrell.
Interior de les Joguines Ramon del Vendrell. | BP Diari

La pirotècnia i els aiguats de l'any 2000

De la mateixa manera, Josep Ramon destaca que amb ells també desapareixerà l'últim establiment que ven pirotècnia al centre del Vendrell, una activitat per la qual cada cop es demanen llicències més exigents que fan difícil que es pugui dur a terme al centre d'una població. Durant aquests 40 anys de vida, un dels moments més delicats que va viure l'establiment va ser amb els aiguats del 10 de juny del 2000, quan l'aigua va negar tot el soterrani i va afectar també la part principal del comerç.

«Vam perdre molt de gènere, però també va ser el moment que vam aprofitar per fer la botiga nova», explica el seu propietari. L'establiment es troba en liquidació total, una bona oportunitat per aquells que es vulguin avançar i comprar una disfressa de Carnaval —una de les seves especialitats— a un preu molt econòmic. A partir de l'1 de gener del 2020, Joguines Ramon ja formarà part de la història del Vendrell en passat.