Un edifici abandonat a Llorenç.

Llorenç es dota d'una eina per lluitar contra l'incivisme i els comportaments xenòfobs i sexistes

Entra en vigor la nova ordenança municipal de civisme

La nova ordenança municipal de civisme de Llorenç del Penedès ja està en vigor, després de ser aprovada al ple del mes de desembre i publicada al Butlletí oficial de la província de Tarragona. Es tracta d'una normativa que regula les conductes a la via pública que poden ser sancionables, amb l'objectiu de promoure la convivència al poble.

Segons el consistori, l'ordenança ha de servir tant per reconèixer «el dret de tothom de comportar-se lliurement en els espais públics i ser respectats en aquesta llibertat» com per «preservar l'ordre i assumir determinats deures de convivència i respecte a la llibertat, la dignitat i els drets reconeguts als altres».

Atemptats contra la dignitat de les persones

La normativa dota l'Ajuntament de capacitat sancionadora davant les conductes incíviques, cosa que també poden fer els Mossos d'Esquadra a dins del nucli urbà. El text es divideix en deu capítols, el primer dels quals tracta sobre els atemptats contra la dignitat de les persones, fent referència a comportaments discriminatoris de contingut xenòfob, racista, sexista o homòfob. Les sancions podran ser de fins a 800 euros sense perjudici de denúncia penal.

El segon capítol està centrat en la degradació visual de l'entorn, regulant i sancionant pràctiques com les pintades i grafits sense consentiment, així com el llançament d'objectes o elements a la via pública. Altres capítols regulen i tipifiquen aspectes com la tinença d'animals, la circulació de vehicles, el consum de drogues o begudes alcohòliques, la contaminació acústica o els actes vandàlics.