Llums de Nadal a la Bisbal del Penedès.

Estalvi energètic i llums de Nadal: Calafell retallarà l'horari, el Vendrell no

Ambdós municipis mantindran el mateix nombre d'elements decoratius que els anys anteriors

Les festes de Nadal arribaran aquest any en un context d'encariment del cost de l'energia, que persisteix des de fa mesos. El passat 1 d'agost, el govern espanyol va aprovar un decret-llei amb diferents mesures que calia aplicar per estalviar energia. Per aquest motiu, nombrosos ajuntaments van apagar l'enllumenat de guarniment de monuments, edifici o cartells.

El Ministeri per a la Transició Ecològica va decidir no incloure al decret-llei cap directriu referent a la il·luminació nadalenca. D'aquesta manera, són els consistoris els que decideixen si cal prendre mesures d'estalvi energètic en aquest apartat o no. I la majoria de consistoris estan prioritzant els criteris comercials i turístics, evitant aplicar restriccions a la il·luminació nadalenca.

Es mantenen els elements decoratius

Al Baix Penedès, els dos principals municipis, el Vendrell i Calafell, ja han apuntat que mantindran el mateix nombre d'elements decoratius que els últims anys. L'emergència energètica d'aquest 2022 no suposarà que es retallin les garlandes de Nadal, que ja s'han anat col·locant les últimes setmanes. Tots dos consistoris creuen que aquests elements incentiven l'activitat comercial, també molt necessària després dels dos anys de pandèmia.

Diferències en l'horari d'encesa

On sí que hi ha diferències entre els dos ajuntaments és en l'horari d'encesa. Així, mentre Calafell apagarà els llums a les dues de la matinada, el Vendrell els mantindrà encesos tota la nit. Segons ha explicat l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, es posaran uns dispositius per discriminar els llums nadalencs de la resta de l'enllumenat públic.

Així, mentre els fanals estaran encesos fins a les set del matí, els llums de Nadal s'apagaran a les dues de la matinada. D'aquesta manera l'Ajuntament de Calafell vol mantenir el suport al comerç durant les festes, alhora que contribueix a l'estalvi d'energia quan els establiments estan tancats.

Al Vendrell, en canvi, els llums nadalencs es mantindran encesos durant les mateixes hores que l'enllumenat públic. El regidor d'Enllumenat, Alfons Herrera, ha explicat a TarragonaDigital que no pot discriminar l'enllumenat nadalenc de la resta. El que sí que es fa al Vendrell és reduir la potència dels llums durant les hores nocturnes.

Temporitzadors per monuments i edificis

Recentment, el Vendrell ha començat encendre de nou alguns llums decoratius dels seus monuments o edificis, com ara el campanar. L'Ajuntament està posant temporitzadors perquè aquestes il·luminacions estiguin enceses fins a les deu de la nit i després s'apaguin. Ja s'ha fet a les noves lletres que es van inaugurar a l'estiu a la carretera de Tarragona, i es farà aviat en monuments com el dels castellers.