Contenidors plens de residus a Banyeres del Penedès.

Malestar a Banyeres: «Ens hem convertit en la deixalleria del Baix Penedès»

El municipi experimenta un increment dels residus llençats a les illes de contenidors, coincidint amb la implementació del porta a porta a diversos pobles del voltant

«Tenim les illes de contenidors totalment desbordades, ens hem convertit en la deixalleria del Baix Penedès». Així de contundent s’expressa l’alcalde de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach, davant la situació que pateix el municipi des de fa setmanes. Els residus que es llencen als contenidors han experimentat una gran crescuda, coincidint amb la implantació del porta a porta en diversos pobles del voltant.

Ara mateix, Banyeres està rodejat de municipis que fan la recollida porta a porta, la majoria dels quals han adoptat aquest model recentment. Al nord, Banyeres limita amb Llorenç, que va fer el canvi de model l’1 d’octubre, i amb Sant Jaume, que l’ha fet l’1 de novembre.

Al sud hi ha Santa Oliva, que va fer el canvi el març, i Bellvei, que usa el model de contenidors intel·ligents. Finalment, a l’est té l’Arboç, que fa molts anys que es va decantar pel porta a porta. Tots aquests municipis han millorat notablement la taxa de reciclatge, però Banyeres n’està patint les conseqüències negatives.

Més molèsties, més brutícia i més cost econòmic

«Molts dels veïns d’aquests municipis venen a llençar els residus a les nostres illes de contenidors», lamenta Benach. Ho sap perquè ell mateix n’ha enganxat diversos, als quals ha recriminat el seu comportament. El batlle es mostra «molt emprenyat», ja que tot plegat suposa un increment de les molèsties pels veïns, de la brutícia i del cost econòmic.

«Hem de netejar les illes més sovint que mai, perquè se’ns omplen molt ràpidament», assevera Benach. A més, retreu que molts dels que llencen els residus «no ho fan reciclant», sinó que simplement ho tiren «al rebuig». La situació no es dona només als contenidors, sinó que «molts camins estan plens de deixalles», així com el polígon del Poet.

Deixalles abocades al costat d'una illa de contenidors a Banyeres.
Molts residus s'acumulen al costat dels contenidors. | Cedida

Una licitació encallada

En el rerefons d’aquesta situació hi ha la renovació encallada del contracte de neteja viària del Consell Comarcal. El contracte està caducat des de fa dos anys i recentment es va provar una segona pròrroga. Però pel camí diversos ajuntaments s’han despenjat i han aplicat la recollida porta a porta pel seu compte.

«Si haguéssim anat tots junts això no hagués passat», critica Benach, que curiosament era un dels que tenia més dubtes amb el model mancomunat. «Al final vam decidir mantenir-lo per allò d’anar tots junts i fer comarca, però altres han anat per lliure», lamenta. El batlle ja avança que estan estudiant prendre alguna decisió al respecte, perquè la situació «no es pot aguantar gaire temps».

De fet, quan es va aprovar la segona pròrroga al Consell Comarcal, es va deixar la porta oberta per si més municipis es volen desvincular. Benach, per ara, no avança quina és la decisió que prendran. El batlle sí que admet que ell es decantaria pel model de contenidors intel·ligents al municipi, però tal com estan les coses ho veu difícil.

«Si segueixen veient contenidors als carrers ens seguiran llençant la brossa», lamenta. Una situació que els «obliga» a implementar la recollida porta a porta també al municipi.

Contenidors plens de residus a Banyeres del Penedès.
Els municipis del voltant de Banyeres fan la recollida porta a porta. | Cedida