Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Menjadors educatius contra l'exclusió social al Vendrell

Una quarantena d'alumnes d'ESO es beneficien d'aquest servei a dos instituts del municipi

Alumnes de primer i segon d'ESO del Vendrell als menjadors educatius.
Alumnes de primer i segon d'ESO del Vendrell als menjadors educatius. | Ajuntament del Vendrell

 

El Vendrell ha posat de nou en marxa aquest curs el servei de menjadors educatius contra l'exclusió social, per als alumnes de primer i segon d'ESO dels instituts de la ciutat. Aquest és el quart curs que es desenvolupa aquest servei, que va començar el curs 2015-2016 com una prova pilot per una vintena d’alumnes que gaudien d’un àpat i d’un acompanyament educatiu en instal·lacions de l'institut Baix Penedès.

Des del curs 2016-2017 també hi ha un grup a l’institut Mediterrània i, actualment, són 40 els alumnes de primer i segon d'ESO que es beneficien d'aquest programa. Són nois i noies amb risc d'exclusió social que tenien una beca de menjador durant la primària, i que amb aquest projecte poden mantenir l'ajut. El servei l'ofereixen de forma transversal les regidories de Serveis Socials i Educació, els àpats els elabora l’Escola d’Hostaleria i Turisme de la Fundació Santa Teresa, que són traslladats per la Creu Roja als menjadors, i els monitors i monitores que fan l’acompanyament són de La Ballaruga.

Aprenentatge i servei a la comunitat

El cost d’aquest servei de menjador educatiu és de 46.000 euros.  A part de garantir un àpat als nois i noies amb risc d’exclusió, també combinen processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat. Quan finalitza l’horari escolar, els alumnes es traslladen a la cantina de l’institut Baix Penedès i al menjador de l’institut Mediterrània on dinen. Després de l’àpat, s’organitzen per recollir i netejar els estris i l’espai utilitzats, gaudeixen d’una estona d’esbarjo i, finalment, reben suport educatiu i un aprenentatge amb l’objectiu de poder-lo aplicar a un servei a la comunitat. 

Tant el regidor de Serveis Socials, Rafel Gosalvez, com el d’Educació, Kenneth Martínez, valoren molt positivament aquest servei, un projecte únic de país que va néixer per una necessitat social de garantir un àpat i que es complementa amb un acompanyament educatiu,  que serveix per fer una transició del pas de primària a secundària.

Xerrades de l'Escola de Mares i Pares

També en l'àmbit educatiu, aquesta setmana s’iniciarà un nou cicle de xerrades de l’Escola de Mares i Pares, que porta per nom 'L’ofici de ser pares', i que organitzen l’Ajuntament del Vendrell i la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració dels centres, entitats i professionals que hi participen. El cicle pretén donar eines i suport a les famílies a l’hora d’educar els fills i filles a través de sessions que van a càrrec de professionals de disciplines com la psicologia, la pedagogia, la logopèdia o la policia, entre altres.

Les xerrades es faran en diverses escoles i equipaments del municipi i en diferents horaris per tal de facilitar l’assistència de les famílies. La primera sessió es farà el dimecres 24 d’octubre del 2018, a les 19.00 hores, al Centre cívic l’Estació. S’hi farà la presentació del llibre 'El mando de las emociones', a càrrec d’Aroa Mateo. Es tracta d’un conte que ajuda a treballar i millorar la intel·ligència emocional.