Un pollet de corriol camanegre.

Menys postes, però més supervivents a la campanya de conservació del corriol camanegre

Un centenar de voluntaris han col·laborat amb el GEPEC en diverses platges de la Costa Daurada

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans—Ecologistes de Catalunya (GEPEC) ha finalitzat la campanya de conservació del corriol camanegre. Aquest ocell vulnerable que nidifica a la sorra ha augmentat la seva presència a les platges de la Costa Daurada els últims anys.

Des del GEPEC recorden que és una espècie que «s'enfronta a greus problemes de conservació, com ara la pèrdua i el deteriorament del seu hàbitat». Per aquest motiu, l'entitat ecologista actua des del març fins al setembre per protegir l'espècie. Enguany, prop d'un centenar de voluntaris s'han encarregat de fer aquesta tasca.

Menys postes, però més exemplars volanders

El seu treball s'ha concentrat en municipis on el GEPEC ha signat convenis de col·laboració amb els ajuntaments. Entre ells hi ha els de Calafell, Cunit i Torredembarra, a més de Cubelles i Sitges. En total, a les platges d'aquests municipis hi ha hagut 29 postes amb 85 ous.

Des del GEPEC afirmen que són menys ous i postes que l'any passat, però en canvi han sobreviscut més exemplars volanders. Aquests són els pollets que arriben als trenta dies de vida. Si l'any passat n'hi va haver 23, enguany la xifra ha pujat fins a 29.

A Calafell és on hi ha hagut més postes (onze) i més exemplars volanders (dotze). A Cunit les postes han estat quatre, mentre que els exemplars supervivents s'han quedat només en dos. Al Vendrell, on el corriol també és molt present, la tasca de conservació va a càrrec del Geven.

El projecte de conservació del corriol del GEPEC es va posar en marxa el 2020. L'objectiu és determinar i protegir les zones de nidificació i alimentació d'aquesta espècie, des del Garraf fins a les Terres de l’Ebre. D'aquesta manera es pot estudiar l'evolució de les característiques i tendències de les seves poblacions.

Perdre poblacions en zones de nidificació

L'entitat considera positius els resultats de la campanya actual, destacant l'augment de l'interès social per a la seva conservació. Tot i això, admeten que, amb les xifres de supervivència actuals, es corre el risc de perdre poblacions establertes en algunes zones de nidificació. Per això insten les administracions a prendre mesures exhaustives de conservació d’aquests espais.