La verema ja ha començat al Penedès.

Menys quantitat, però més qualitat: la previsió de la verema més primerenca al Penedès

La sequera podria fer minvar la collita en un 25%

La verema ja ha començat en diversos cellers de la DO Penedès, en el que suposa l'inici més primerenc que hi ha hagut mai. Així ho corrobora el director del Consell Regulador, Francesc Olivella. «És la collita que ha començat més aviat de tota la història de la DO», un fet que Olivella atribueix al canvi climàtic.

Les altes temperatures dels últims mesos i la situació de prolongada sequera han accelerat la maduresa del raïm i han frenat el nombre de fruits. Això fa que es prevegi una caiguda dels quilos de raïm collits, tot i que la qualitat serà millor. Des de la DO Penedès calculen que la collita podria minvar «entre un 20 i un 25% respecte als 25 milions de quilos d'una verema normal».

Sense fongs per la manca de pluges

Tot i que la quantitat serà menor, la qualitat es preveu millor, per l'absència de fongs que ha provocat la falta de pluges. El director del Consell creu que hi haurà uns fruits «molt bons», a diferència del que va passar el 2020, amb la plaga del míldiu. Això fa que no hi hagi una preocupació excessiva al Consell Regulador, ja que la seva prioritat és «la qualitat del producte i el valor afegit».

Sí que preocupen més els efectes de la crisi climàtica i la sequera, que fan que cada cop calgui avançar més la verema. Diferents cellers han començat ja a collir les varietats més primerenques, com ara el Pinot Noir o el Chardonay. L'avançament d'aquest any confirma la tendència de les últimes dècades, atribuïda al canvi climàtic.

Comparada amb el registre històric, la verema d'enguany ha arribat un mes abans que tres dècades enrere. Olivella creu que la situació climàtica hauria de fer que el sector reconsiderés algunes pràctiques. Conreus amb menys emissions de CO2, eliminar l'ús d'energies fòssils i plantar varietats més resistents a la falta d'aigua són dels punts que considera claus.