Recollida porta a a porta a Santa Oliva.

Més reciclatge i més estalvi: el primer mes del porta a porta mostra bons resultats a Santa Oliva

Els quilos de rebuig recollits el mes d'abril representen un terç dels que es van recollir l'octubre

Santa Oliva va implantar la recollida de residus porta a porta el passat 15 de març. L'Ajuntament ha ofert les primeres dades obtingudes amb aquest nou model, referents al mes d'abril. Com era d'esperar, mostren un increment notable del reciclatge i un descens pronunciat dels quilos de rebuig recollits.

Segons dades del consistori, durant el mes d'abril la taxa de recollida de residus en fraccions s'ha enfilat fins al 69%. Abans d'instaurar el nou model, aquesta xifra no arribava al 30%. De la mateixa manera, els quilos de rebuig que s'han recollit han estat molt inferiors als que es recollien amb el sistema de contenidors.

Així, si l'octubre del 2021 es van recollir 51.960 quilos, aquest mes d'abril se n'han recollit 17.908, gairebé una tercera part. En contraposició, la recollida de fracció orgànica s'ha disparat, passant dels 2.340 quilos de l'octubre als 21.900 d'aquest abril.

Més estalvi pels veïns

A banda del benefici mediambiental que tenen aquests indicadors, des de l'Ajuntament també remarquen l'estalvi econòmic municipal. El cànon impositiu que s'ha de pagar pels quilos de rebuig recollits es veu notablement reduït. La mitjana d'aquest cànon el 2021 va ser de 14.562 euros al mes, mentre que a l'abril serà de 2.013 euros.

L'Ajuntament de Santa Oliva calcula que l'estalvi mensual pot ser d'un 40%, el que acaba revertint a la butxaca de tots els veïns. Pel que fa a la participació dels ciutadans en el nou sistema de recollida, el consistori assenyala que està sent prou alta. D'un 88% al nucli antic i un 75% en la totalitat del municipi. 

Pel que fa a les incidències, la més comuna (un 40%) té a veure amb errades en el dia o l'hora de treure els residus. Des del consistori esperen que els abocaments incontrolats «disminueixin en els pròxims mesos, com ha passat en la resta de municipis que han implantat aquest mètode de recollida».