Josep Maria Solé, al costat de Joan Miró.

Mor Josep Maria Solé, últim propietari de l'històric restaurant Pi del Vendrell

L'establiment, situat al capdavall de la Rambla, va estar obert durant un segle

Josep Maria Solé, que durant molts anys va regentar l'històric restaurant Pi del Vendrell, ha mort aquest diumenge 6 de març amb 87 anys. Solé va ser l'últim propietari d'aquest cèlebre establiment de la Rambla que havia impulsat el seu avi, Josep Solé, el 1906. El local va estar actiu durant un segle, tancant definitivament a principis del 2006.

Des dels seus inicis, el Pi va ser un dels locals que va donar més animació a la Rambla. Va néixer com una taverna, abans d'evolucionar cap a bar i, finalment, restaurant. En aquelles primeres dècades del segle XX, el passeig que menava a l'estació de tren també comptava amb locals com Cal Tof o el Kik.

Lloc de trobada d'intel·lectuals i artistes

A la segona meitat del segle XX, el Pi va esdevenir un lloc de trobada de diferents intel·lectuals i artistes, ja que era un dels preferits de l'escultor Apel·les Fenosa. Montserrat Roig, Manuel Vázquez Montalban, Ernest Lluch o Joan Miró eren alguns dels clients del restaurant. El pintor barceloní, de fet, hi feia parada de forma habitual quan anava a la seva casa d'estiueig, a Mont-roig del Camp.

La relació entre Joan Miró i Apel·les Fenosa va fer que el Vendrell tingués l'oportunitat d'acollir la fundació dedicada al pintor. L'escriptor Joan Perucho —que tenia casa a Albinyana— va mitjançar per fer-ho possible, però l'Ajuntament es va acabar fent enrere. D'aquelles visites se'n conserva un llibre de signatures d'un gran valor simbòlic i històric.

El restaurant Pi, amb la seva decoració de principis de segle i la seva cuina tradicional catalana, va estar obert fins a principis del 2006. Va tancar les portes coincidint amb el centenari del seu naixement. El seu emplaçament està ocupat des d'aleshores per una botiga de productes cosmètics.

Els Fenosa, de pícnic amb la família Solé.
Els Fenosa, de pícnic amb la família Solé. | 'El Vendrell, platja de Montparnasse'